.
aktualnosc obraz

ZASMAKUJ W POLSKIM WINIE – DOM JANTOŃ

2023-08-14

Mimo, że całe przedsięwzięcie zachowuje rodzinny charakter, to przetwórnia oraz proces tworzenia win cechują się niezwykłym profesjonalizmem.



 

Centralna część Polski, z wielu względów nie kojarzy się za bardzo z winiarstwem. Dom Jantoń to rodzinne, bardzo profesjonalne przedsięwzięcie, które dowodzi, że również w okolicach Łodzi można produkować dobre wina. Specjalnością winnicy są musiaki (wina musujące robione metodą klasyczną). W ofercie producenta znajdują się również wina spokojne oraz specjalne.

 

 

Rodzina Jantoń od lat związana jest z winem zawodowo. Dziesięć lat temu w Wymysłowie Francuskim posadzono pierwsze winne krzewy. Mimo, że całe przedsięwzięcie zachowuje rodzinny charakter, a uprawy zajmują trochę ponad 2 ha, to przetwórnia oraz proces tworzenia win cechują się niezwykłym profesjonalizmem. Staranność i dbałość o krzewy oraz uwaga skupiana na każdym elemencie produkcji sprawia, że Dom Jantoń może pochwalić się wieloma świetnymi etykietami, które zdobywają podniebienia i serca konsumentów oraz uznanie przedstawicieli branży winiarskiej.

 

 

Uprawy Domu Jantoń obejmują aktualnie ponad 2 ha, na których rosną krzewy: cabernet cortis, rondo, riesling, seyval blanc, solaris. W przyszłości winnica będzie powiększona do 5 ha.

 

 

 

 

BLANC DE BLANKS

Wino o średnio intensywnej jasno żółtej barwie, o słomkowym odcieniu. Czyste i klarowne. Charakteryzuje się dobrą, średnią pienistością i delikatnym musowaniem zgrabnych.

Pachnie średnio intensywnie; jabłkami, cytrusami i odrobiną ziołowości. Przywodzi na myśl ciasto drożdżowe.

Smakuje średnio intensywnie; cytrusami, jabłkami i nutami ziołowymi.

Kwasowość jest wyraźna, dobrze zbalansowana. Musowanie jest dość mocno odczuwalne. Podnosi intensywność doznań smakowych.

Wino bardzo przyjemne i eleganckie. Łączy w sobie świeżą owocowość i harmonijną dojrzałość.

Bardzo przyjemne do picia solo. Sprawdzi się jako aperitif oraz towarzysz celebracji ważnych chwil i rocznic. Pasuje do wielu potraw. Szczególnie do owoców morza, nie bardzo tłustych ryb, zwłaszcza słodkowodnych oraz do dań z pieczonych zielonych warzyw. Będzie dobrym towarzyszem średnio pikantnych krowich i kozich serów dojrzewających.

Wino z odmiany seyval blanc. Powstało metodą klasyczną – wtórnej fermentacji w butelce. Dojrzewało nad osadem drożdżowym przez 11 miesięcy.

 

 

 

BRUT NATURE

Wino o średnio intensywnej jasno żółtej barwie, o słomkowym odcieniu. Czyste i klarowne. Charakteryzuje się dobrą, średnią pienistością i delikatnym musowaniem.

Pachnie średnio intensywnie; owocowo i ciasteczkowo. Można doszukać się w nim aromatów cytrusów, jabłek, melonów, brzoskwiń i odrobiny ziołowości oraz kruchego ciasta.

Smakuje średnio intensywnie; cytrusami, jabłkami i nutami ziołowymi z odrobiną kruchego ciasta.

Kwasowość jest wyraźna, ale nie agresywna, zbalansowana cielistością. Musowanie jest dość mocno odczuwalne. Podnosi intensywność doznań smakowych.

Wino bardzo przyjemne i eleganckie. Łączy w sobie świeżą owocowość i harmonijną dojrzałość.

Bardzo przyjemne do picia solo. Sprawdzi się jako aperitif oraz towarzysz celebracji ważnych chwil i rocznic. Pasuje do wielu potraw. Szczególnie do owoców morza, w tym do ostryg. Będzie przyjemnym uzupełnieniem dań z nie bardzo tłustych ryb, zwłaszcza słodkowodnych. Oczywiście będzie pasować również do kawioru. Warto spróbować go do dań z pieczonych zielonych warzyw. Będzie dobrym towarzyszem średnio pikantnych krowich i kozich serów dojrzewających.

Wino jest kupażem odmian seyval blanc i vidal blanc. Powstało metodą klasyczną – wtórnej fermentacji w butelce. Dojrzewało nad osadem drożdżowym przez 11 miesięcy.

 

 

 

DEMI SEC

Wino o średnio intensywnej jasno żółtej barwie, o słomkowo - cytrynowym odcieniu. Czyste i klarowne. Charakteryzuje się dobrą, średnią pienistością i delikatnym musowaniem.

Pachnie średnio intensywnie;  szarlotką, dojrzałymi jabłkami, brzoskwiniami, cytrusami i kruchymi ciastkami.

Smakuje średnio intensywnie; cytrusami, jabłkami i kruchym ciastem – przywodzi na myśl szarlotkę.

Kwasowość jest słabo wyczuwalna, ale stanowi dobrą przeciwwagę dla cukru resztkowego. Musowanie jest dość mocno odczuwalne. Podnosi intensywność doznań smakowych.

Wino bardzo przyjemne, eleganckie i harmonijne.

Przyjemne do picia solo. Sprawdzi się jako aperitif oraz towarzysz celebracji ważnych chwil i rocznic. Będzie pasować do dań z wątróbki i pikantnych krowich serów z niebieską pleśnią. Może być dobrym partnerem niektórych, nie bardzo słodkich deserów.

Wino jest kupażem odmian seyval blanc i vidal blanc. Powstało metodą klasyczną – wtórnej fermentacji w butelce. Dojrzewało nad osadem drożdżowym przez 11 miesięcy.

 

 

 

ROSE

Wino o intensywnej jasno czerwonej barwie. Czyste i klarowne. Charakteryzuje się dobrą, średnią pienistością i delikatnym musowaniem.

Pachnie intensywnie; czerwonymi porzeczkami, malinami, truskawkami i wiśniami, z odrobiną ziołowości i nutami słodkiego ciasta drożdżowego.

Smakuje średnio intensywnie; wiśniami, malinami, truskawkami, czerwonymi porzeczkami.

Kwasowość jest wyraźna, przyjemnie orzeźwia i podkreśla owocowość. Musowanie jest dość mocno odczuwalne. Podnosi intensywność doznań smakowych.

Wino przyjemnie orzeźwiające i zaskakująco złożone.

Bardzo przyjemne do picia solo. Sprawdzi się jako aperitif oraz towarzysz celebracji ważnych chwil i rocznic. Będzie pasować do wielu dań. Warto spróbować go z zielonymi sałatami z dodatkiem czerwonych owoców, grillowanymi, tłustymi rybami, a nawet ze schabem pieczonym z żurawinami. Dobrze pasuje do średnio pikantnych krowich serów dojrzewających.

Wino z odmiany rondo. Powstało metodą klasyczną – wtórnej fermentacji w butelce. Dojrzewało nad osadem drożdżowym przez 11 miesięcy.

 

 

 

CABERNET CORTIS 2022

Wino o dość intensywnej różowej barwie, o odcieniu delikatnie łososiowym. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i lepkości.

Pachnie średnio intensywnie; truskawkami (dżemowymi/kompotowymi), czerwonymi porzeczkami, rabarbarem i malinami, z odrobiną ziołowości. Przywodzi na myśl landrynki z czerwonych owoców.

Smakuje średnio intensywnie; truskawkowo i ziołowo, odrobinę czerwonymi porzeczkami i rabarbarem.

Kwasowość jest przyjemnie zaznaczona wyczuwalna, dobrze zbalansowana. Wino ma lekką, owocową strukturę.

To świeża, owocowa wersja wina różowego.

Wino przyjemne do picia solo. Dobrze sprawdzi się jako aperitif. Będzie pasować do warzywnych tart na kruchym cieście, grillowanego łososia i innych tłustszych ryb, grillowanych owoców morza, grillowanych i pieczonych warzyw korzeniowych. Może być dobrym partnerem dla lekkich sałat. Warto spróbować go z delikatnymi, krowimi serami dojrzewającymi.

Wino dojrzewało i fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

 

 

 

SOLARIS LATE HARVEST 2022

Wino o dość intensywnej żółtej barwie, o odcieniu słomkowo - bursztynowym. Czyste i klarowne, o podwyższonej gęstości i lepkości.

Pachnie dość intensywnie; gruszkami, brzoskwiniami i suszonymi cytrusami, z odrobiną miodu.

Smakuje dość intensywnie; kandyzowanymi żółtymi i białymi owocami, z nutami ziołowymi.

Mimo słodyczy pozostaje przyjemne i niemęczące, dzięki kwasowości i owocowości.

Wino przyjemne do picia solo. Będzie pasować do deserów na bazie żółtych owoców do pikantnych wydań wątróbki drobiowej oraz pikantnych serów z niebieską pleśnią.

Wino dojrzewało i fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.