.
ZMYSŁY I WINO - warsztaty eno-sensoryczne, cz. 2

ZMYSŁY I WINO - warsztaty eno-sensoryczne, cz. 2



degustacja
Kiedy
2022-01-15 10:00
Lokalizacja
Winnica Sztukówka
Organizator
EnoPortal.pl, Vinum Pro Cultura i Winnica Sztukówka
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
facebook www

Na drugim spotkaniu cyklu naszych warsztatów eno-sensorycznych skupimy się na winie.

EnoPortal, Winnica Sztukówka i Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” zapraszają na serię enologicznych warsztatów sensorycznych . Tematy tworzą spójną całość, można jednak brać udział w pojedynczych spotkaniach.
Zaplanowaliśmy pięć tematów:
1. Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy – 4.12.2021
2. Chemia wina, czyli co pijemy – 15.01.2022
3. Degustacja i ocena wina – 12.02.2022
4. Foodpairing - pełnia przyjemności – 12.02.2022
5. Lokalne z regionalnym – polskie wina i potrawy – 19.03.2022
Chemia wina, czyli co pijemy
Na drugim spotkaniu cyklu naszych warsztatów eno-sensorycznych skupimy się na winie. Ten jedyny w swoim rodzaju roztwór chemiczny towarzyszy człowiekowi od wieków. Przez wiele lat swojej historii zyskał wyjątkowe miejsce w kulturze. Mimo, że dziś nauka rozkłada wino na czynniki pierwsze i coraz dokładniej tłumaczy procesy dzięki którym powstaje, nie straciło ono do końca swojej tajemniczości. W wielu wymiarach nadal dla niektórych pozostaje zagadką.
 Przyjrzymy się mu więc najbliżej jak się da.
Nie tylko sprowadzimy je do poziomu związków chemicznych, ale także omówimy najważniejsze elementy produkcji wina, poczynając od uprawy i powiążemy je z konkretnymi cechami fascynującego roztworu, który trafia do naszych kieliszków.
Najważniejsze zagadnienia warsztatów:
- czym jest wino - aspekt historyczny, kulturowy i fizyczny
- wino jako roztwór chemiczny
- najważniejsze związki chemiczne w winie (ze szczególnym uwzględnieniem substancji lotnych)
- podział/rodzaje win
- specyfika winorośli i jej owoców
- smaki i aromaty w winie w ujęciu systematycznym (wg. specyfiki sensorycznej oraz wg. genezy)
- wady wina i inne nieprzyjemności degustacyjne
- powstawanie smaków i aromatów win – aspekt uprawowy
- powstawanie smaków i aromatów win – aspekt winifikacyjny
- wpływ wina na fizjologię i zdrowie człowieka.
 
Warsztaty dedykowane są osobom chcącym rozwijać swoje umiejętności i mocno zainteresowanym tematem wina – będziemy omawiać sporo szczegółów. Nie są jednak przeznaczone wyłącznie dla osób zaawansowanych – każdy temat zaczniemy od podstaw.
Warsztaty przygotuje i poprowadzi dr inż. Katarzyna Korzeń – biolog i dydaktyk akademicki, od blisko dziesięciu lat zajmująca się tematyka winiarską.
Jest członkinią Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Aktywnie działa w Jasielskim Stowarzyszeniu Winiarzy (między innymi przy organizacji Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle i Konkursu Polskich Win) oraz Stowarzyszeniu Winiarzy Podkarpacia. Od ośmiu lat prowadzi własną winnicę i produkuje wino. Współtworzyła Winnicomanię – najstarszy i najpopularniejszy polski koncept enoturytyczny. Od ponad czterech lat prowadzi EnoPortal – wirtualną bazę wiedzy o polskim winiarstwie. Doradza, edukuje i promuje wiedzę winiarską. Prowadzi degustacje, warsztaty i szkolenia.
Szeroka wiedza specjalistyczna oraz duże i zróżnicowane doświadczenie pozwala jej prezentować wino oraz poszczególne zagadnienia z nim związane w bardzo kompleksowym ujęciu. Uczestnicy prowadzonych przez nią warsztatów często zaznaczają, że nawet najbardziej zawiłe kwestie przedstawia w przystępny i interesujący sposób.
Szczegóły organizacyjne:
Start: g. 10:00; czas trwania: 6 h + przerwa kawowa i lunch
Warsztaty odbędą się Winnicy Sztukówka, 38-130 Glinik Średni 153
Bilety: 210 zł, do kupienia na sztukówka.pl – prawy dolny róg -> Rezerwacje
Każdy temat będziemy zgłębiać w formie teoria + praktyka.
W czasie szkoleń zapewniamy akcesoria edukacyjne oraz produkty spożywcze do ćwiczeń/degustacji, w tym wina (różne zestawy do różnych tematów).
Dodatkowo uczestnicy otrzymają specjalnie przygotowane materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej.
Każde szkolenie będzie obejmować przerwę kawową oraz na zakończenie – lunch.
Jeśli potrzebujesz informacji o noclegach lub dodatkowych atrakcjach w okolicy, zapraszamy do kontaktu: basia@sztukowka.pl.
Ze względu na pandemię COVID-19 Warsztaty będą odbywać się w reżimie sanitarnym. Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość odwołania lub zmiany terminu imprezy, jeśli wymagać tego będzie sytuacja pandemiczna.