.
ZMYSŁY I WINO - warsztaty eno-sensoryczne, cz. 1

ZMYSŁY I WINO - warsztaty eno-sensoryczne, cz. 1



degustacja
Kiedy
2021-12-04 10:00
Lokalizacja
Winnica Sztukówka
Organizator
EnoPortal.pl, Vinum Pro Cultura i Winnica Sztukówka
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
facebook

Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy

EnoPortal, Winnica Sztukówka i Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” zapraszają na serię enologicznych warsztatów sensorycznych . Tematy tworzą spójną całość, można jednak brać udział w pojedynczych spotkaniach.
 
Zaplanowaliśmy pięć tematów:
1. Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy – 4.12.2021
2. Chemia wina, czyli co pijemy – 15.01.2022
3. Degustacja i ocena wina – 12.02.2022
4. Foodpairing - pełnia przyjemności – 12.02.2022
5. Lokalne z regionalnym – polskie wina i potrawy – 19.03.2022
 
Fizjologia smaku, czyli jak degustujemy
Zaczniemy od początku, czyli od poznania samych siebie. Żeby dobrze posługiwać się narzędziami, którymi obdarzyła nas natura musimy rozumieć jak działają. Organizm ludzki to bardzo skomplikowany układ – daje nam mnóstwo możliwości, ale posiada też sporo ograniczeń. Podczas warsztatów dowiemy się czego teoretycznie możemy spodziewać się po naszych zmysłach, a potem w praktyce skonfrontujemy to z tym co naprawdę potrafią.

Najważniejsze zagadnienia warsztatów:
- specyfika ludzkich zmysłów w kontekście percepcji wina i jedzenia
- odbieranie bodźców oraz ich przetwarzanie przez układ nerwowy
- znaczenie psychiki w percepcji i funkcjonowaniu zmysłów
- zmysł węchu - aromaty wina, specyfika substancji lotnych
- zmysł smaku - smaki wina
- zmysł wzroku i dotyku - kolor, wygląd i „tekstura” wina
- wzrokowa, węchowa i smakowa percepcja wina
- odbieranie smaków i aromatów
- rozpoznawanie smaków i aromatów
- zapamiętywanie smaków i aromatów
- czynniki wpływające na ludzką percepcję (wewnętrzne i zewnętrzne)
- uczenie się i ćwiczenie percepcji
- optymalne warunki degustacji
 
Warsztaty dedykowane są osobom chcącym rozwijać swoje umiejętności i mocno zainteresowanym tematem wina – będziemy omawiać sporo szczegółów. Nie są jednak przeznaczone wyłącznie dla osób zaawansowanych – każdy temat zaczniemy od podstaw.
Warsztaty przygotuje i poprowadzi dr inż. Katarzyna Korzeń – biolog i dydaktyk akademicki, od blisko dziesięciu lat zajmująca się tematyka winiarską.
Jest członkinią Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Aktywnie działa w Jasielskim Stowarzyszeniu Winiarzy (między innymi przy organizacji Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle i Konkursu Polskich Win) oraz Stowarzyszeniu Winiarzy Podkarpacia. Od ośmiu lat prowadzi własną winnicę i produkuje wino. Współtworzyła Winnicomanię – najstarszy i najpopularniejszy polski koncept enoturytyczny. Od ponad czterech lat prowadzi EnoPortal – wirtualną bazę wiedzy o polskim winiarstwie. Doradza, edukuje i promuje wiedzę winiarską. Prowadzi degustacje, warsztaty i szkolenia.
Szeroka wiedza specjalistyczna oraz duże i zróżnicowane doświadczenie pozwala jej prezentować wino oraz poszczególne zagadnienia z nim związane w bardzo kompleksowym ujęciu. Uczestnicy prowadzonych przez nią warsztatów często zaznaczają, że nawet najbardziej zawiłe kwestie przedstawia w przystępny i interesujący sposób.
 
Szczegóły organizacyjne:
Start: g. 10:00; czas trwania: 4 h + przerwa kawowa i lunch
Warsztaty odbędą się Winnicy Sztukówka, 38-130 Glinik Średni 153
Bilety: 170 zł, do kupienia na http://www.xn--sztukwka-z3a.pl/ – prawy dolny róg -> Rezerwacje
Każdy temat będziemy zgłębiać w formie teoria + praktyka.
W czasie szkoleń zapewniamy akcesoria edukacyjne oraz produkty spożywcze do ćwiczeń/degustacji, w tym wina (różne zestawy do różnych tematów).
Dodatkowo uczestnicy otrzymają specjalnie przygotowane materiały szkoleniowe w wersji elektronicznej.
Każde szkolenie będzie obejmować przerwę kawową oraz na zakończenie – lunch.
Jeśli potrzebujesz informacji o noclegach lub dodatkowych atrakcjach w okolicy, zapraszamy do kontaktu: basia@sztukowka.pl.
 
Ze względu na pandemię COVID-19 Warsztaty będą odbywać się w reżymie sanitarnym. Organizatorzy zastrzegają sobie możliwość odwołania lub zmiany terminu imprezy jeśli wymagać tego będzie sytuacja pandemiczna.