Zapraszamy na wyjątkową degustację w ciemno, pobudzającą wszystkie zmysły... już 17 marca o godz. 18:30 w Winebarze Republiki Wina
Degustacja to przede wszystkim konfrontacja oddziaływania poszczególnych chemicznych i fizycznych elementów zawartych w winie z naszymi zmysłami. Percepcja wina nie jest jednak
wyłącznie wynikiem działania wzroku, węchu czy smaku. To doznanie multisensoryczne, w które nasz mózg angażuje również wspomnienia i emocje
Organizowane przez nas warsztaty eno-sensoryczne przeznaczone są dla wszystkich miłośników wina chcących lepiej poznać funkcjonowanie swoich zmysłów oraz specyfikę percepcji wina, żeby cieszyć się pełnią przyjemności degustowania.
Na spotkaniu, które poprowadzi Kasia Korzeń, spróbujemy 6 różnorodnych win
Liczba miejsc ograniczona!
Zapraszamy do zapisów:
https://republikawina.pl/rejestracja-na-kurs-winiarski...
Najważniejsze tematy:
- jaką rolę w degustacji wina pełnią poszczególne zmysły?
- jakie cechy wina i zawarte w nim elementy działają na ludzkie zmysły i decydują o tym jak je
odbieramy?
- dlaczego chemia i fizjologia to nie wszystko?
- jak ćwiczyć percepcję?
- jak degustować, żeby czerpać z tego możliwie najwięcej przyjemności?
- wino jako afrodyzjak
Prowadząca:
Kasia Korzeń jest doktorem nauk biologicznych i członkinią Stowarzyszenia Sommelierów
Polskich. Winem zajmuje się od ponad 10 lat pracują z nim na wszystkich płaszczyznach; od
uprawy winorośli, produkcji wina po analizę, ocenę i promocję. Jej specjalnością jest eno-sensoryka i neuroenologia – fizjologia degustacji i chemia wina. W ramach założonej przez siebie Akademii EnoRozwoju edukuje, konsultuje i doradza. Prowadzi też EnoPortal – stronę internetową o polskim winie, winiarstwie i enoturystyce.
Wydarzenie pod patronatem EnoPortalu.