Dobre, bo polskie, cudze chwalicie, a swego nie znacie? To wszystko prawda, przynajmniej jeśli chodzi o rodzime wina. Dla wielu winnych smakoszy to wciąż swego rodzaju „terra incognita”. Ziemia to nie do końca poznana, ale jak pokazują pytania o kolejne spotkania z polskimi winami w rolach głównych, wzbudzająca spore zainteresowanie. Dlatego też kontynuujemy pomysł zapoczątkowany podczas Gastro Spotkań w Surowcu (aktywny link). Stworzyliśmy cykl degustacji „Winostacja Polska”. Przed wami pięć dat, pięć kręgów tematycznych, feeria smaków, zapachów oraz lokalne i regionalne historie. W trakcie cyklu dowiecie się między innymi, co wspólnego ma „Bulla gnieźnieńska” z pierwszymi rodzimymi winiarzami, ile w dewiacjach aromatycznych może być kopru i stajni, z jakim streetfoodowym winem najlepiej smakują slidery i w którym miejscu wina musujące spotykają się ze ślimakami. Nie zamykamy się na żadne smaki, ciekawi jesteśmy trendów. Zgłębiamy też szeroko pojętą kulinarną tradycję, której wino jest częścią, dlatego też „Winostacja Polska” w Surowcu to także wine pairing. Przekąski do win powstaną wyłącznie z polskich produktów lokalnych i regionalnych. Każdemu ze spotkań towarzyszyć będzie specjalna ścieżka dźwiękowa.
Cykl prowadzą:
Marta Wróbel – pomysłodawczyni spotkań, dziennikarka współpracująca m.in. z "Polityką" i "Zwierciadłem". Publikuje reportaże, wywiady oraz teksty o szeroko pojętej kulturze, muzyce, Czarnej Ameryce i kulinariach. Zgłębia związki jedzenia z kulturą i popkulturą. W Surowcu organizuje też „Gastro Spotkania”.
Sławomir Sochaj – dziennikarz magazynu „Ferment” i Winicjatywy, największego w Polsce portalu o winie. Autor wielokrotnie nagradzanego bloga Enoeno. Pisze o winie wplątanym w małe i duże historie, trendy rynkowe i związki z jedzeniem. Od lat prowadzi kursy wiedzy winiarskiej.
7 marca 2018, g. 19-21 – Skarby lubuskich winnic i dziedzictwa kulinarnego regionu.
Ziemia Lubuska winiarską tradycją stoi. Sięga XIII wieku, związana jest z pewną antyczną legendą i zostawiła swoje ślady nawet w poezji i muzyce. Zgłębimy historię winnic Zielonej Góry i okolic, podążymy winiarskim szlakiem województwa lubuskiego. W programie znajdą się też opowieści o regionalnym dziedzictwie kulinarnym: miodach, serowarstwie i oliwach. Degustacji towarzyszyć będą sery, oleje, oliwy i różnego rodzaju pieczywo.
Degustowane wina:
Wino Czerwone 2016 - Winnica Pod Lubuskim Słońcem
Riesling – Winnica Equus
Cabernetis – Winnica Equus
Pinot Blanc 2016 – Winnica Ingrid / Vineyard
Gewurztraminer – Winnica Saint Vincent
Monarch No 3 – Winnica Żelazny
Liczba miejsc: 15
Wstęp: 70 zł/osoba (60 zł - degustacja win + 10 zł - przekąski)
Bilety dostępne w Surowcu 28.02 od godz: 18:00
Płatność tylko gotówką.
Kto pierwszy, ten lepszy.
źródło: https://web.facebook.com/events/171821513457126/