Serdecznie zapraszamy na warsztat winiarski prowadzony przez doświadczonego winiarza - właściciela winnicy dla tych którzy chcą wykonać swoje 1wsze wino jak i tych którzy już robią własne wina, ale chcieliby poszerzyć swoją wiedzę w tym zakresie.
Wino będziemy robić z ekologicznych owoców winorośli uprawianych na winnicy. Odmiany Solaris, Jutrzenka, Phoenix, Bianca, Seyval Blanc
Agenda:
10.00 Przyjazd uczestników, zwiedzanie winnicy, omówienie kolekcji odmian oraz sposobu uprawy winorośli, praktyczny pomiar refaktrometrem cukru w owocach, techniki pomiaru dojrzałości owoców przed zbiorem.
11.00 Degustacja odmian deserowych uprawianych na winnicy i zbiór owoców na wino.
13.00 Zaczynamy robić wino, jak rozgnieść owoce, higiena przy produkcji wina z wykorzystaniem pirosiarcznu, pomiar cukru w soku przy użyciu winomierza, pomiar kwsawości. Wykorzystanie francuskich drożdzy winiarskich i pożywek. Maceracja owoców.
15.00 Obiad, zupa ogórkowa, pieczone żeberka z kociołk, ekologiczne warzywa, sałatki, deser.
16.00 Wyciskanie soku przy uzyciu prasy, rozlewanie wina do zbiorników, zaszczepianie wina szlachetnymi drożdzami.
17.00 Szkolenie Winiarskie "Winiarstwo Polskie" połączone z degustacją 7 specjalnie wyselekcjonowanych win spośród 120 win prezentowanych na Dniach Wina w Jaśle 2017
Podczas szkolenia poznamy:
1. Historię uprawy winorośli w Polsce
2. Lokalizacjie i największe winnice w Polsce oraz najczęściej uprawiane odmiany.
3. Gdzie warto posadzić własną winnicę
4. Zasady serwowania wina i degustacja wybranych próbek, kryteria oceny win. Każda osoba dostanie blankiety i dokona oceny wybranych win tak jak to się odbywa na profesjonalnym konkursie winiarskim, można zabrać ze sobą ulubione wino do późniejszej degustacji.
5. Przeprowadzimy degustację 7 win Polskich:
1) Bianca 2015 wytrawne - Winnica Spotkaniówka - Brązowy medal na konkursie win Polskich Jasło 2016
2) Biały Kruk 2016 wytrawne ekologiczne - Winnica Biały Kruk - Brązowy medal na konkursie w Gostomii 2017
3) Seyval Blanc 2014 półwytrawne - Winnica Chodorowa
4) Apricus XVI półsłodkie - Winnica Modła - Złoty medal na konkursie w Zielonej Górze 2017, Złoty medal w Jaśle 2017
5) Rondo 2016 wytrawne - Winnica Źródło
6) Cabertis 2016 wytrawne - Winnica Mazurak
7) Rubin 2016 wytrawne - Winnica Alabaster - Srebrny medal w Jaśle 2017
Po szkoleniu rozmowy o winorośli, winiarstwie, ekologicznej uprawie winorośli i innych pasjach uczestników.
20.00 Kolacja - Ognisko, pieczenie kiełbasy, chleba. Przy słabszej pogodzie rozmowy przy Piecokominku.
22.00 Zakończenie warsztatu. Osoby chętne mogą zarezerwować nocleg w naszej agroturystyce, do dyspozycji gości 3 pokoje. https://www.facebook.com/UStrzygi/
Cena warsztatu z wyżywieniem:
osoby biorące udział w szkoleniu - 180 zł
osoby towarzyszące nie biorące udziału w degustacji - 80 zł
Warsztat odbędzie się pod warunkiem zebrania minimalnej grupy przynajmniej 8 osób.
Rezerwacja miejsc i szczegóły:
Robert Zdanowski
tel. 517-931-447