.
Winobranie 2020 robimy wino z Solarisa i Jutrzenki

Winobranie 2020 robimy wino z Solarisa i Jutrzenki



w winnicy
Kiedy
2020-09-26 11:00
Lokalizacja
Winnica Biały Kruk
Organizator
Winnica Biały Kruk
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
facebook

Zapraszamy serdecznie na winobranie 2020 w Winnicy Biały Kruk.
To wspaniały relaks na łonie natury, współtworzenie wina pomarańczowego, szkolenie z polskich win i aromatyczne jedzenie ugotowane w kociołku na żywym ogniu. Niezapomniana przygoda!
Czy w tym roku również stworzymy medalowego Orange? Przekonamy się za rok po wysłaniu wina na konkurs 😀
11.00 Przyjazd na winnicę, zwiedzanie winnicy, degustacja odmian deserowych i na wino. Poczujecie jak smakują w pełni dojrzałe owoce, jakie mają aromaty poszczególne odmiany i jak one później przekładają się na wino.
11.30 Pomiar dojrzałości owoców refraktrometrem.
12.00 Zdejmowanie siatek - żartowałem 😉 W tym roku winnicy strzegą dźwięki ptaków drapieżnych i latawiec imitujący orła. Nie będzie uciążliwego zdejmowania siatek, od razu zabieramy się za zbieranie owoców 😀
Dostaniecie sekatory (jak ktoś ma swój proszę zabrać, ja mam 10 sztuk), skrzyneczki i rozpoczniemy zbiór najpiękniejszych gron na nasze wino. Zbiór potrwa około godziny.
W przerwie podczas zbioru pokaz Sabrage, historia sabrage, wytłumaczenie procesu powstawania win musujących metodą szampańską i kieliszek musującej Cavy dla wzmocnienia sił i dobrego nastroju 🥂
Po zbiorze uruchamiamy młynkoszypułkowarkę, mielimy owoce i oddzielamy szypułki. Poczujecie wspaniałe aromaty jakie wydobywają się z kadzi. To z tych aromatycznych owoców powstanie nasze wino. Sprawdzimy też poziom cukru w miazdze winomierzem, poziom ph miernikiem i kwasowość przy pomocy odczynników.
Kolejny krok to zaszczepienie miazgi szlachetnymi drożdżami.
14.00 Krótka przerwa i przechodzimy do szkolenia z Polskich win.
Opowiemy wam o historii polskiego winiarstwa i najnowszy trendach w tworzeniu win.
Spróbujecie następujących win:
1. Hiszpańska Cava - pokaz Sabrage.
2. Biały Kruk Sibera 2018 - wino białe spokojne
3. Biały Kruk Orange wine Merret 2019 - pomarańczowe wino musujące wytworzone metodą Merreta
4. Biały Kruk Orange wine 2019 - aromatyczne wino pomarańczowe które fermentowało 4 tygodnie na skórkach
5. Biały Kruk Orange Wine 2018 - złoty medalista konkursu w Jaśle 2019 (najlepsze wino w kategorii win specjalnych, które teraz dopiero po 2 latach wskoczyło na jeszcze wyższy poziom swojej jakości)
Podczas degustacji win pomarańczowych opowiemy wam co to są wina pomarańczowe jak powstają i dlaczego idealnie łączą się z jedzeniem.
6. Winnica Biały Kruk Cuve czerwone 2019 - świeże bardzo owocowe wino w nowym stylu jaki uwielbiają sommelierzy
7. Winnica Biały Kruk Cuve czerwone 2018 - Srebrny Medalista konkursu PIWI International na Morawach - pięknie ewoluuje to wino wraz z wiekiem. Przez jednego z sommelierów na premierze okrzyknięte Polskim Amarone - koniecznie musicie spróbować sami.
Powyższym winom będą towarzyszyły przystawki, sery, wędliny, dodatki, a do win pomarańczowych i czerwonych podamy aromatyczne leczo ugotowane w żeliwnym kociołku na ognisku.
Na deser w kieliszku pojawi się niespodzianką a na talerzu będzie jej towarzyszyła obłędna Tarta Tatine przyprawiona skórką z pomarańczy i nalewką z kwiatów czarnego bzu.
Jesteś wegetarianinem? To super. wszystkie nasze wina są ekologiczne i wegańskie. Specjalnie dla Ciebie przygotujemy bezmięsną wersję leczo, a Tartę Tatine zjesz ze smakiem 😉
Kawa, herbata - gratis
Nasza biesiada odbędzie się na zadaszonym tarasie lub przy ognisku i będzie trwała do późnego wieczora. Jeśli będzie chłodno to napalimy w kominku i przeniesiemy się do domu z bala.
Szkolenie poprowadzi certyfikowany Sommelier WSET2 i winiarz z 11letnim stażem, właściciel winnicy Biały Kruk - Robert Zdanowski
Koszt szkolenia 120 zł/osoba.
Rezerwacje pod nr. tel. 517-931-447 lub na messengerze.
Kliknięcie wezmę udział w wydarzeniu nie gwarantuje miejsca na szkoleniu. Liczba miejsc ograniczona.
Impreza ma charakter prywatny.
Do zobaczenia na winobraniu 🥂
W przypadku deszczu lub niewystarczającej dojrzałości owoców impreza zostanie przeniesiona na termin późniejszy.
 
źródło: https://www.facebook.com/events/2726117124336908/