Cieszenie się smakiem wina i potraw to wielka przyjemność. Wystarczy dać się ponieść swoim zmysłom.
Dlaczego coś jest kwaśne, a coś słodkie? I dlaczego w połączeniu wydają się być idealne? Skąd w winie aromat brzoskwini, wiśni albo truskawki? Dlaczego ciężkiego, czerwonego wina nie podaje się do pstrąga, a białego ze stekiem?
A co by było gdybyśmy to zrobili?
Na te i wiele innych pytań odpowie nasz gość - dr Katarzyna Korzeń – biolog, która od lat pracuje z winem, zgłębia tajniki fizjologii degustacji i jak nikt opowiada o przyjemności smakowania.
Na warsztaty zapraszamy zarówno początkujących jak i zaawansowanych miłośników wina. Zaczniemy od początku i omówimy podstawy sztuki degustacji. Ostatecznie dotrzemy do najprzyjemniejszych szczegółów sztuki degustacji.
Co będziemy robić?
- poznamy trochę teorii – najważniejsze fakty o winie i ludzkich zmysłach
- wszystko sprawdzimy w praktyce – będzie wiele ciekawych ćwiczeń
- spróbujemy 5 różnych win – będą niezbitym dowodem na to jak różnorodny jest świat winnych smaków i aromatów
- spróbujemy ciekawych propozycji kulinarnych – będzie sporo pysznych inspiracji, które będziecie mogli potem wykorzystać w domu
- przyjemnie spędzimy czas – warsztaty nie będą bynajmniej epizodem naukowym, prowadząca znana jest z przystępnej formy prezentacji, na co dowodem jest choćby jej książka „Polskie wino. Ludzie, miejsca, historie.”
- zajrzymy do winnicznej piwnicy
Gwarantujemy, że po tych będziecie bardziej cieszyć się smakiem wszystkiego co degustujecie .
.
Po tak obfitej dawce wiedzy połączonej z praktyką, zaprosimy Was na parkiet, wszak mamy karnawał .
Liczba miejsc ograniczona.
Zapraszamy do zapisów na messenger lub ig lub telefonicznie
Sylwia 608 368 865
Arek 665 381 430
.
Cena: 220 zł
Impreza pod patronatem EnoPortalu.