SPOT., Ferment. Pismo o winie. oraz Winicjatywa zapraszają na czwarte korepetycje z Polskich Win.
W ramach Korków z Polskich win vol. 4 o swoich winach opowie Michał Pajdosz z Winnicy Jakubów. Jego wina degustować będziemy razem z serami z Malinowej Zagrody.
🥂Termin spotkania:🥂
25 kwietnia (środa) godz. 18:00-21:00
Koszt: 90 zł / 60 zł dla Sommelierów
(w cenę wliczone są wszystkie degustowane wina oraz sery)
Zapisy pod adresem: akademia@spot.poznan.pl
Od ubiegłego roku SPOT. wraz z Winicjatywa oraz Ferment. Pismo o winie. organizują cykl spotkań, którego celem jest poznawanie w swobodnej atmosferze wybranych regionów produkcji wina w Polsce i najlepszych producentów. Przewodnikiem w tej winnej podróży są sami winiarze, a moderatorem Maciej Nowicki.
Spotkania mają charakter potoczystej gawędy połączonej z luźną rozmową. Najważniejsza jest jednak degustacja win i ich łączenie z jedzeniem.
🍷 Korki z Polskich win vol. 1 ➡ Lech Mill z DOM Bliskowice opowiadał o winach z Małopolskiego Przełomu Wisły
🍷 Korki z Polskich win vol. 2 ➡ Łukasz Chrostowski z Winnicy Equus o opowiadał winiarzach z Lubuskiego
🍷 Korki z Polskich win vol. 2 ➡ Rafał Wesołowski Winnice Wzgórz Trzebnickich
Michał Pajdosz - winiarz, który nie tylko udowadnia, że można wytwarzać znakomite wina w młodym wieku, ale także – będąc przedstawicielem drugiego pokolenia winiarskiego – znakomicie rozwijać wypracowany wcześniej charakterystyczny styl (winnicę założył w 2002 roku Artur Pajdosz, ojciec Michała). W Jakubowie z powodzeniem uprawia rieslinga, traminera, solarisa, siberę i dornfeldera. A wina z hibernala stały się znakiem rozpoznawczym Michała. Nie trudno je pomylić z nowozelandzkimi sauvignon blanc! Degustacji win towarzyszyć będzie degustacja serów Mariusza Purgała z Malinowej Zagrody.
Winnicę Jakubów, położoną w środkowej części Wzgórz Dałkowskich, prowadzi od 2013 roku z pasją Michał Pajdosz, z wykształcenia biotechnolog. Systematycznie powiększa 2,5 ha areał obsadzony przez ojca. Nazwa winnicy pochodzi od miejscowości Jakubów, leżącej na historycznym szlaku św. Jakuba prowadzącym do Santiago de Compostela (Hiszpania). Do dziś zachował się gotycki kościół, a niedaleko, w rezerwacie Buczyna Jakubowska bije cudowne źródło, do którego nadal zmierzają pielgrzymki. Być może dzięki tej niezwykłej wodzie w Jakubowie powstają wina wyjątkowe, niepowtarzalne i nagradzane na wszystkich konkursach (Polskie Korki, Enoexpo, Winobranie).
Ekologiczne gospodarstwo Mariusza Purgała Malinowa Zagroda znajduje się w małej wsi Wysoka na terenie Przemkowskiego Parku Krajobrazowego. Uprawia się w nim naturalnymi metodami, bez nawozów sztucznych maliny, porzeczki, orzechy włoskie, warzywa oraz zboża. W przydomowym sadzie rosną stare jabłonie, grusze i śliwy. Jednak największym skarbem gospodarzy są kozy i wyrabiane z ich mleka sery, które kontynuują zapomniane cysterskie tradycje. Znawca serów zagrodowych Gieno Mientkiewicz opisał je w ten sposób: „już kawałek wielkości dyniowej pestki potrafi wypełnić smakiem usta na godzinę. Potrafi też swoją mocą te usta zamknąć, uszczypać. Wciąga w podróż po niedostępnych klasztornych krużgankach, pachnie omszałymi trunkami, chlebem przeżegnanym znakiem krzyża, sienią z drewnianą podłogą. Smakuje jak podróż w czasie”. Jednym z najbardziej znanych serów Malinowej Zagrody jest „Niebieski książę”.
źródło: https://www.facebook.com/events/888424581339973/