„Poeci i królowie,
Choć cenią laur na głowie,
Pierwszeństwo dają winu,
Bo lepsze od wawrzynu”
– zapewniał Julian Tuwim.
Doceniamy myśl naszego patrona i stale rozwijamy ją tak, by radość z dobrego trunku, prócz królów i poetów, czerpali przedstawiciele innych ważnych zawodów goszczący pod skrzydłami Pegaza.
„Pierwszeństwo winu” oddamy więc już 29 maja. Tego dnia zapraszamy na wyjątkową degustację polskich win, zaś żeby Goście poczuli się poetycko i królewsko, boski płyn z polskich winnic połączymy z menu przygotowanym specjalnie na tę niecodzienną okazję.
W imieniu winnych bóstw przez tę krainę smaków poprowadzą nas mistrzowie sztuki enologicznej:
Piotr Stopczyński — enolog wykształcony w Kalifornii, gdzie uczył się w Napa Valley i Davis. Jego doświadczenie w winiarniach takich jak Domaine Chandon czy Napa Wine Company to więcej niż wiedza — to opowieści z beczki, które dojrzewały latami. Dziś Piotr wspiera winnice w całej Polsce, odkrywając nowe nuty i lokalny charakter.
Tomasz Kolecki — Wielokrotny Mistrz Polski Sommelierów, juror europejskich i światowych konkursów, autor winnych kart, które zdobyły uznanie Wine Spectator. Z kieliszkiem rozmawia jak poeta z muzą, z Gośćmi – jak z przyjaciółmi przy świecy.
W menu
Johanniter 2024, Winnica Fredrówka
Tatar z pomidorów i pesto z rukoli
Somm's Selection 2022, Piwnice Półtorak
Sałatka z młodych liści szpinaku, sera jura blue z truskawką
Muscater 2024, Winnica Widokowa
Pralina z kaszanki
Roselit Diva 2024, Winnica Nobilis
Półgęsek wędzony z sałatką ze szparagów
Pinot Noir 2023, Winnica Dworska
Policzek wołowy na puree z selera, szparagami i tartym chrzanem
Cortis 2022, Winnica Białe Skały
Ser Mr. Wańczyk z chutney z moreli i białego wina
Solaris 2024, Winnica Kmiecia
Mus czekoladowy z owocami i kruszonką z bezy
Wino z jagody kamczackiej, Winnica Dwórzno
Wszystko to w wyjątkowym miejscu w towarzystwie Pegaza, który zamiast fruwać, dziś... dekantuje.
Rezerwuj miejsce — liczba kieliszków (i krzeseł) ograniczona.
Rezerwacje:
bar@avepegaz.pl
Koszt kolacji degustacyjnej: 399 zł
źródło: https://www.facebook.com/events/697731885960937/