Winnica Jaworowo
Wyjazd z Poznania busem i powrót do Poznania.
Adres
Jaworowo 1, 62-400 Słupca
Organizator
FORKLORE Sp. z o.o.
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
Każdemu miłośnikowi wina wrzesień kojarzy się z jednym – WINOBRANIE!
A co powiecie na wspólne zbieranie winogron i żywą naukę o procesie wytwarzania wina, zwieńczoną degustacją zeszłorocznego wina wraz z regionalnymi przysmakami? Lepszej kombinacji nie mogliśmy sobie wymarzyć!
W pierwszą, jesienną sobotę Forklore zaprasza na kolejne wydarzenie z winem w roli głównej. Tym razem zabierzemy Was do
, gdzie od środka poznamy proces powstawania wina – od zbierania winogron, przez ich przetwarzanie, aż po najprzyjemniejszą część degustacyjną.
Plan dnia*:
8:30 – Odjazd prywatnym busem spod Dworca Letniego w Poznaniu
10:00 - Przyjazd do Winnicy Jaworowo i powitalny kieliszek wina z przekąską
10:30 – Krótki instruktaż dotyczący zbierania winogron, rozdanie sprzętu, wyjście na pole i wspólne zbieranie dojrzałych winogron
12:00 – Naoczne poznawanie procesu tworzenia wina: mierzenie poziomu cukru i kwasowości owoców, obserwacja procesu maszynowego odszypułkowania zebranych winogron, tłoczenie owoców przez prasę i uzyskiwanie soku, który uczestnicy będą mogli zabrać ze sobą do domu
13:30 – Spacer po winnicy
14:00 - Degustacja 7 gatunków wina Winnica Jaworowo z rocznika 2019, prowadzona przez właścicieli winnicy, podczas której poznamy charakterystykę różnych odmian winorośli i szczegóły produkcji wina ekologicznego.
Wina serwowane będą wraz ze specjalnie przygotowanymi na tę okazję ‘tapasami’ – na gości czekać będzie szeroka selekcja regionalnie produkowanych serów, wędlin i przekąsek.
16:00 - Wyjazd z winnicy
17:30 – Przyjazd do Poznania (Dworzec Letni)
*Oprócz godziny odjazdu z Poznania, podane godziny są orientacyjne i mogą ulec zmianie
znajduje się we wsi Jaworowo, nieco ponad godzinę drogi od Poznania. Stworzona w roku 2016 przez małżeństwo - pełnych energii pasjonatów wina, którzy przez lata zbierali pomysły, wiedzę i doświadczenie. Celem właścicieli winnicy jest produkcja wina w pełni ekologicznego: bez siarki, substancji słodzących, ulepszaczy. Owoce ich pracy już czekają na skosztowanie!
Cena: 199 PLN/os.
Cena zawiera:
- przejazd prywatnym busem między Poznaniem a Jaworowem,
- powitalną przekąskę,
- udział w szkoleniu i zbiorach,
- degustację 8 win z Winnica Jaworowo prowadzoną przez właścicieli winnicy,
- sporą porcję wyselekcjonowanych, lokalnie produkowanych wyrobów serwowanych podczas degustacji,
- całodniową opiekę ekipy Forklore,
- ubezpieczenie NNW.