Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na degustację polskich win musujących wytwarzanych metodą szampańską. Krytycy winiarscy od dawna twierdzili, że polskie winiarstwo powinno skoncentrować się – podobnie jak robi to z powodzeniem Anglia – na winach musujących. Ostatni rok przyniósł potwierdzenie tych przewidywań w postaci udanych debiutów. Coraz wyższy poziom win musujących potwierdził także konkurs „Polskie Korki, w którym Złoty Korek otrzymało wino Adoria Wino Musujące, Srebrny – Gostchorze Gostart Cuvee 2019, a Brązowy – Smolis Millesime 2016.
Degustowane wina (lista nie jest zamknięta):
Winnica Turnau Classique Brut
Winnice Kojder Brut Nature
Winnica Equus Brut Nature
Winnica Smolis Brut Nature
Winnica Marcinowice Riesling Brut
Winnica Gostchorze Riesling 2020
Winnica Aris Traditio Brut 2020
Winnica Margaret Blask 631 Brut 2020
Winnica Od Nowa Cuvee 2020
Piwnice Półtorak Ego White 2018