.
Będzie to pierwszy festiwal, z tak bogatą ofertą winnic, kulinariów, spotkań autorskich oraz warsztatów!

Będzie to pierwszy festiwal, z tak bogatą ofertą winnic, kulinariów, spotkań autorskich oraz warsztatów!



w winnicy
Kiedy
2023-07-22 09:30
2 dni
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
facebook

Celem szkolenia jest przekazanie praktycznej i trudnej do zdobycia w Polsce wiedzy z zakresu towarowej uprawy winorośli oraz profesjonalnej technologii produkcji wina przeznaczonego do wprowadzenia do obrotu handlowego.

Jednym z wydarzeń Kazimierskiego Festiwalu Wina będzie rzeczowe i bezprecedensowe szkolenie:
ENOLOGIA w praktyce - uprawa winorośli i produkcja wina.

To trwające dwa dni warsztaty, które poprowadzą:
- Piotr Stopczyński - enolog
- Tomasz Kasicki - agronom.

Dzięki nieocenionej wiedzy tych dwóch wspaniałych Fachowców w swoich dziedzinach zdobędziecie garść porad.

Celem szkolenia jest przekazanie praktycznej i trudnej do zdobycia w Polsce wiedzy z zakresu towarowej uprawy winorośli oraz profesjonalnej technologii produkcji wina przeznaczonego do wprowadzenia do obrotu handlowego.

Dla kogo:
osób planujących założyć winnicę i produkcję wina wg najnowszych standardów
producentów, którzy prowadzą już swoją winnicę i chcą:
- poprawić kulturę upraw oraz jakość uzyskiwanych owoców
- poprawić jakość wytwarzanych win
- zoptymalizować koszty uprawy winnicy i produkcji win
- zbudować relacje z kolegami z branży

Korzyści dla uczestników:
- uzyskanie praktycznej i sprawdzonej wiedzy wprost od znakomitych praktyków branży
- duża ilość praktycznych porad i rozwiązań, gotowych do stosowania na co dzień
- poznanie tajników uprawy winorośli bez długotrwałego i kosztownego procesu zbierania własnych doświadczeń
- poznanie profesjonalnych metod produkcji win spokojnych i musujących wg sprawdzonych metod
- pozyskanie wiedzy na temat powszechnych błędów w uprawie i produkcji win oraz możliwych środków zaradczych
- networking w gronie winiarzy

AGENDA:
Czwartek, 20.07.2023 - Viticultura czyli uprawa winorośli
Prowadzący: Tomasz Kasicki

9.30 – 10.00 Bus z Dolnego
10.00 – 10.15 Powitanie i program dnia
10.15 – 13.00 Zajęcia - cz. 1
13.00 – 14.00 Lunch w winnicy
14.00 – 16.00 Zajęcia - cz. 2
16.00 – 16.15 Przerwa
16.15 – 18.00 Zajęcia - cz. 3
18.00 – 18.30 Sesja pytań i odpowiedzi
18.45 – 19.00 Bus do Kazimierza Dolnego

 

Tematyka zajęć Viticultura czyli uprawa winorośli:
🍇 Wybór miejsca pod nasadzenia i dobór odmian winogron
🍇 Prowadzenie krzewów winorośli: formy prowadzenia, cięcie winorośli
🍇 Zarządzanie masą zieloną krzewu – prowadzenie latorośli, redukcja liści, ogławianie
🍇 Agrotechnika: opryski, uprawa międzyrzędzi, pielenie, koszenie, poplony
🍇 Nawożenie doglebowe – program i rekomendowane nawozy
🍇 Nawożenie dolistnie – program i rekomendowane nawozy
🍇 Ochrona winorośli – autorski program i rekomendowane ŚOR
🍇 Sprzęt i wymagania techniczne: traktory, opryskiwacze, pielniki, kosiarki, agregaty uprawowe
🍇 Sprawdzeni i wiarygodni dostawcy ŚOR, nawozów oraz sprzętu
🍇 Pytania i odpowiedzi - panel dyskusyjny

 

Piątek, 21.07.2023 - Produkcja wina spokojnego i musującego
Prowadzący: Piotr Stopczyński

9.30 – 10.00 Bus z Dolnego
10.00 – 10.15 Powitanie i program dnia
10.15 – 13.00 Zajęcia - cz. 1
13.00 – 14.00 Lunch w winnicy
14.00 – 16.00 Zajęcia - cz. 2
16.00 – 16.15 Przerwa
16.15 – 18.00 Zajęcia - cz. 3
18.00 – 18.30 Sesja pytań i odpowiedzi
18.45 – 19.00 Bus do Kazimierza Dolnego

Tematyka zajęć Produkcja wina spokojnego i musującego:
🍇 Zbiór i przerób winogron
🍇 Protokoły winifikacji wina białego, czerwonego, różowego
🍇 Protokoły produkcji win musujących: metoda klasyczna / szampańska, produkcja pet nat
🍇 Fermentacja alkoholowa – problemy i rozwiązania
🍇 Fermentacja JM –problemy i rozwiązania
🍇 Pielęgnacja wina – problemy i rozwiązania
🍇 Wady wina – problemy i rozwiązania
🍇 Stabilizacja wina: kamień winowy, stabilność białkowa, stabilność mikrobiologiczna
🍇 Pytania i odpowiedzi - panel dyskusyjny

 

Koszt szkolenia to 1200,00 PLN netto/os. + 23% VAT
Cena obejmuje:
🍇 2 dni dydaktyczne - 15 godzin zegarowych wykładów i praktyki
🍇 1 dzień (7 godzin) praktycznej technologii produkcji wina w przetwórni
🍇 1 dzień (7 godzin) praktycznej technologii uprawy i ochrony winorośli
🍇lunch (2 dni)
🍇 przerwy "kawowe"
🍇 degustację wina na potrzeby szkoleniowe
🍇 transport busem: Kazimierz Dolny - Winnica - Kazimierz Dolny (2 dni)

Płatność: bilety (przedpłata); wystawiamy fakturę VAT - pełna przedpłata przy rezerwacji miejsca, w przypadku nie pojawienia się na kursie wpłata nie będzie zwracana.

Niezbędne informacje, kontakt: tel. +48 603 970 814

Termin zgłoszeń udziału w szkoleniu upływa 14.07.2023.

Uwaga: cena nie zawiera noclegów, które rekomendujemy zarezerwować we własnym zakresie.

Zapraszamy do rezerwacji!