 
        
        
Jednym z wydarzeń Kazimierskiego Festiwalu Wina będzie rzeczowe i bezprecedensowe szkolenie:
ENOLOGIA w praktyce - uprawa winorośli i produkcja wina.
To trwające dwa dni warsztaty, które poprowadzą:
- Piotr Stopczyński - enolog
- Tomasz Kasicki - agronom.
Dzięki nieocenionej wiedzy tych dwóch wspaniałych Fachowców w swoich dziedzinach zdobędziecie garść porad.
Celem szkolenia jest przekazanie praktycznej i trudnej do zdobycia w Polsce wiedzy z zakresu towarowej uprawy winorośli oraz profesjonalnej technologii produkcji wina przeznaczonego do wprowadzenia do obrotu handlowego.
Dla kogo:
osób planujących założyć winnicę i produkcję wina wg najnowszych standardów
producentów, którzy prowadzą już swoją winnicę i chcą:
- poprawić kulturę upraw oraz jakość uzyskiwanych owoców
- poprawić jakość wytwarzanych win
- zoptymalizować koszty uprawy winnicy i produkcji win
- zbudować relacje z kolegami z branży
Korzyści dla uczestników:
- uzyskanie praktycznej i sprawdzonej wiedzy wprost od znakomitych praktyków branży
- duża ilość praktycznych porad i rozwiązań, gotowych do stosowania na co dzień
- poznanie tajników uprawy winorośli bez długotrwałego i kosztownego procesu zbierania własnych doświadczeń
- poznanie profesjonalnych metod produkcji win spokojnych i musujących wg sprawdzonych metod
- pozyskanie wiedzy na temat powszechnych błędów w uprawie i produkcji win oraz możliwych środków zaradczych
- networking w gronie winiarzy
AGENDA:
Czwartek, 20.07.2023 - Viticultura czyli uprawa winorośli
Prowadzący: Tomasz Kasicki
9.30 – 10.00 Bus z Dolnego
10.00 – 10.15 Powitanie i program dnia
10.15 – 13.00 Zajęcia - cz. 1
13.00 – 14.00 Lunch w winnicy
14.00 – 16.00 Zajęcia - cz. 2
16.00 – 16.15 Przerwa
16.15 – 18.00 Zajęcia - cz. 3
18.00 – 18.30 Sesja pytań i odpowiedzi
18.45 – 19.00 Bus do Kazimierza Dolnego
Tematyka zajęć Viticultura czyli uprawa winorośli:
 Wybór miejsca pod nasadzenia i dobór odmian winogron
 Wybór miejsca pod nasadzenia i dobór odmian winogron
 Prowadzenie krzewów winorośli: formy prowadzenia, cięcie winorośli
 Prowadzenie krzewów winorośli: formy prowadzenia, cięcie winorośli
 Zarządzanie masą zieloną krzewu – prowadzenie latorośli, redukcja liści, ogławianie
 Zarządzanie masą zieloną krzewu – prowadzenie latorośli, redukcja liści, ogławianie
 Agrotechnika: opryski, uprawa międzyrzędzi, pielenie, koszenie, poplony
 Agrotechnika: opryski, uprawa międzyrzędzi, pielenie, koszenie, poplony
 Nawożenie doglebowe – program i rekomendowane nawozy
 Nawożenie doglebowe – program i rekomendowane nawozy
 Nawożenie dolistnie – program i rekomendowane nawozy
 Nawożenie dolistnie – program i rekomendowane nawozy
 Ochrona winorośli – autorski program i rekomendowane ŚOR
 Ochrona winorośli – autorski program i rekomendowane ŚOR
 Sprzęt i wymagania techniczne: traktory, opryskiwacze, pielniki, kosiarki, agregaty uprawowe
 Sprzęt i wymagania techniczne: traktory, opryskiwacze, pielniki, kosiarki, agregaty uprawowe
 Sprawdzeni i wiarygodni dostawcy ŚOR, nawozów oraz sprzętu
 Sprawdzeni i wiarygodni dostawcy ŚOR, nawozów oraz sprzętu
 Pytania i odpowiedzi - panel dyskusyjny
 Pytania i odpowiedzi - panel dyskusyjny
Piątek, 21.07.2023 - Produkcja wina spokojnego i musującego
Prowadzący: Piotr Stopczyński
9.30 – 10.00 Bus z Dolnego
10.00 – 10.15 Powitanie i program dnia
10.15 – 13.00 Zajęcia - cz. 1
13.00 – 14.00 Lunch w winnicy
14.00 – 16.00 Zajęcia - cz. 2
16.00 – 16.15 Przerwa
16.15 – 18.00 Zajęcia - cz. 3
18.00 – 18.30 Sesja pytań i odpowiedzi
18.45 – 19.00 Bus do Kazimierza Dolnego
Tematyka zajęć Produkcja wina spokojnego i musującego:
 Zbiór i przerób winogron
 Zbiór i przerób winogron
 Protokoły winifikacji wina białego, czerwonego, różowego
 Protokoły winifikacji wina białego, czerwonego, różowego
 Protokoły produkcji win musujących: metoda klasyczna / szampańska, produkcja pet nat
 Protokoły produkcji win musujących: metoda klasyczna / szampańska, produkcja pet nat
 Fermentacja alkoholowa – problemy i rozwiązania
 Fermentacja alkoholowa – problemy i rozwiązania
 Fermentacja JM –problemy i rozwiązania
 Fermentacja JM –problemy i rozwiązania
 Pielęgnacja wina – problemy i rozwiązania
 Pielęgnacja wina – problemy i rozwiązania
 Wady wina – problemy i rozwiązania
 Wady wina – problemy i rozwiązania
 Stabilizacja wina: kamień winowy, stabilność białkowa, stabilność mikrobiologiczna
 Stabilizacja wina: kamień winowy, stabilność białkowa, stabilność mikrobiologiczna
 Pytania i odpowiedzi - panel dyskusyjny
 Pytania i odpowiedzi - panel dyskusyjny
Koszt szkolenia to 1200,00 PLN netto/os. + 23% VAT
Cena obejmuje:
 2 dni dydaktyczne - 15 godzin zegarowych wykładów i praktyki
 2 dni dydaktyczne - 15 godzin zegarowych wykładów i praktyki
 1 dzień (7 godzin) praktycznej technologii produkcji wina w przetwórni
 1 dzień (7 godzin) praktycznej technologii produkcji wina w przetwórni
 1 dzień (7 godzin) praktycznej technologii uprawy i ochrony winorośli
 1 dzień (7 godzin) praktycznej technologii uprawy i ochrony winorośli
 lunch (2 dni)
lunch (2 dni)
 przerwy "kawowe"
 przerwy "kawowe"
 degustację wina na potrzeby szkoleniowe
 degustację wina na potrzeby szkoleniowe
 transport busem: Kazimierz Dolny - Winnica - Kazimierz Dolny (2 dni)
 transport busem: Kazimierz Dolny - Winnica - Kazimierz Dolny (2 dni)
Płatność: bilety (przedpłata); wystawiamy fakturę VAT - pełna przedpłata przy rezerwacji miejsca, w przypadku nie pojawienia się na kursie wpłata nie będzie zwracana.
Niezbędne informacje, kontakt: tel. +48 603 970 814
Termin zgłoszeń udziału w szkoleniu upływa 14.07.2023.
Uwaga: cena nie zawiera noclegów, które rekomendujemy zarezerwować we własnym zakresie.
Zapraszamy do rezerwacji!