Winnica
Dom JantońPowierzchnia
7,00haRok zał.
2013BEATA JANTOŃ
Absolwentka Biotechnologii (UJ), Enologii (Université de Bordeaux) oraz Zarządzania Winnicą i Winiarnią (Bordeaux Sciences Agro). Posiada certyfikat WSET (poziom III) oraz dyplom najbardziej prestiżowej szkoły kulinarnej na świecie – Le Cordon Bleu w Paryżu. Zafascynowana winem i kuchnią, tworzy wina klasy premium, głównie musujące, produkowane tradycyjną metodą drugiej fermentacji w butelkach, a także cydry oraz naturalnie słodkie wina z późnego zbioru.
DOM JANTOŃ
Prywatna posiadłość położona w samym sercu Polski, na Wysoczyźnie Łaskiej, gdzie dom i winiarnię otacza ok. 7-hektarowa winnica. Lekkie gleby, zatrzymujące ciepło i przepuszczające wodę, nadają winom wyjątkową finezję. Ogromna pasja, 30 lat doświadczenia w branży winiarskiej oraz setki wizyt w winnicach na wszystkich kontynentach pozwoliły właścicielom stworzyć to wyjątkowe miejsce.
WYMYSŁÓW FRANCUSKI
Nazwa „Francuski” wywodzi się z XVIII w. i została nadana za sprawą markiza Stanislasa Jeana de Boufflers, którego ojcem chrzestnym był król Stanisław Leszczyński. We Francji markiz był znamienitą osobistością, a w 1797 roku, uciekając przed Rewolucją Francuską, osiedlił się na ziemiach polskich, w folwarku Wymysłów.