.
aktualnosc obraz

ZASMAKUJ W POLSKIM WINIE – Winnica Kazimierskie Wzgórza

2023-07-31

Sekretem tego miejsca jest dbałość o szczegóły. Na wysoką jakość win pracuje się tutaj przez cały sezon, przede wszystkim dbając o winne krzewy. Dojrzałość oraz aromatyczność owoców to pierwszy i najważniejszy warunek stworzenia dobrego wina. Do tego umiejętne wykorzystanie technologii i wiedzy oraz odrobina fantazji przy winifikacji.



 

Winnica Kazimierskie Wzgórza to bardzo przyjemne połączenie atrakcyjności enoturystycznej i wysokiej jakości wina. Sekretem tego miejsca jest dbałość o szczegóły. Przekłada się ona na budowanie atmosfery, którą doceniają goście winnicy, atrakcyjność i różnorodność organizowanych imprez, a w przypadku wina na jego stylistykę i jakość wynikającą z umiejętnego zastosowania różnych, nowoczesnych technologii winifikacyjnych oraz tego co najważniejsze – ogromnej atencji poświęcanej winnym krzewom.

 

 

Winnica bazuje na uprawach zlokalizowanych na trzech wzgórzach. W okolicach Kazimierza Dolnego można znaleźć dobre i bardzo dobre warunki do uprawy winorośli. Specyficzne ukształtowanie terenu, bardzo dobrze położone stoki, lessowe gleby na wapiennym podłożu oraz sąsiedztwo Wisły – jej zasadniczy wpływ na mikroklimat, to tylko niektóre atuty tego regionu. Winnica Kazimierskie Wzgórza bardzo dobrze te atuty wykorzystuje. Na wysoką jakość win pracuje się tutaj przez cały sezon, przede wszystkim dbając o winne krzewy. Dojrzałość oraz aromatyczność owoców to pierwszy i najważniejszy warunek stworzenia dobrego wina. Do tego umiejętne wykorzystanie technologii i wiedzy oraz odrobina fantazji przy winifikacji. Wszystko to składa się na kolejne roczniki.

 

 

W Winnicy Kazimierskie Wzgórza uprawia się odmiany: solaris, riesling, chardonnay, souvignier gris, seyval blank, johanniter, zweigelt, cabernet cortis, pinot noir, rondo, regent. Powstają z nich wina o zróżnicowanej stylistyce i charakterze, od niezobowiązujących, lekkich aromatycznych bieli z odrobiną cukru resztkowego, przez klasyczne biele wytrawne, musiaki i róż, po bardzo ciekawe, przyjemnie złożone czerwienie.

 

 

 

 

CHARDONNAY 2022

Wino o średnio intensywnej żółtej barwie, o odcieniu cytrynowym. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i podwyższonej lepkości.

Pachnie średnio intensywnie; cytrusami, jabłkami i brzoskwiniami z odrobiną akcentów ziołowych.

Smakuje średnio intensywnie; cytrusami i jabłkami z lekkim wrażeniem mineralności.

Ma dość wyraźną kwasowość. Jest dobrze zbalansowane i przyjemnie, delikatnie cieliste.

Wino o eleganckim charakterze i żywej kwasowości. Stosunkowo świeże, posiada duży potencjał dojrzewania – z czasem stanie się jeszcze bardziej interesujące i przyjemne.

Podwyższona kwasowość i delikatna aromatyczność czynią z tego wina bardzo dobrego partnera wielu potraw. Pasuje do zielonych sałat z delikatnymi dodatkami, zielonych warzyw pieczonych oraz grillowanych, owoców morza w prostych wydaniach, delikatnych ryb oraz nie bardzo pikantnych krowich serów dojrzewających.

Wino fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, dojrzewało w nowych beczkach z dębu slawońskiego, przez 6 miesięcy.

 

 

 

SOUVIGNIER GRIS 2022

Wino o średnio intensywnej jasno żółtej barwie, o odcieniu słomkowym. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i lepkości.

Pachnie średnio intensywnie; brzoskwiniami, cytrusami, żółtymi śliwkami, gruszkami i melonem.

Smakuje średnio intensywnie; cytrusami, jabłkami i melonem.

Ma średnią kwasowość. Jest dobrze zbalansowane i średnio cieliste.

Wino o eleganckim, harmonijnym charakterze.

Jest przyjemne do picia solo. Dobrze pasuje do grillowanych owoców morza, tłustych ryb, lekkich wydań drobiu, wytrawnych potraw na bazie kruchego ciasta.

Wino fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, przez trzy miesiące nabierało charakteru dzięki zastosowaniu metody sur lie.

 

 

 

RIESLING & ROTER RIESLING 2022

Wino o średnio intensywnej, jasno żółtej barwie, o odcieniu słomkowym. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i lepkości.

Pachnie średnio intensywnie; kwiatowo i brzoskwiniowo, przywodzi na myśl cytrusy, zioła i liczi.

Smakuje intensywnie; cytrusami, liśćmi czarnej porzeczki, brzoskwiniami, jabłkami, kwiatami czarnego bzu.

Ma średnio intensywną kwasowość, dobry balans i średnie ciało.

Wino jest świeże, robi bardzo eleganckie, przyjemne wrażenie. Posiada spory potencjał dojrzewania.

Jest przyjemne do picia solo. Sprawdzi się jako aperitif. Dobrze uzupełni smak wielu potraw: ryb (zwłaszcza słodkowodnych), owoców morza w prostych wydaniach, lekko przygotowanego drobiu, zielonych sałat z delikatnymi dodatkami oraz serów kozich i średnio pikantnych dojrzewających serów krowich.

Wino fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, przez trzy miesiące nabierało charakteru dzięki zastosowaniu metody sur lie, dojrzewało w beczkach z dębu slawońskiego, część dojrzewała w dębowych kadziach przez 3 miesiące.

 

 

 

SOLARIS 2022

Wino o średnio intensywnej, jasno żółtej barwie, o odcieniu słomkowym. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i lepkości.

Pachnie dość intensywnie; brzoskwiniami, kwiatami, bardzo dojrzałymi jabłkami, żółtymi śliwkami.

Smakuje średnio intensywnie; brzoskwiniami, gruszkami i dojrzałymi jabłkami.

Balans słodkości i kwasowości jest nienachalnie przeważony na słodką stronę. Towarzyszy mu przyjemna cielistość.

Wino mimo dość dużej zawartości cukru resztkowego charakteryzuje się sporą świeżością. Wysoka aromatyczność nadaje mu zdecydowanego charakteru.

Wino bardzo przyjemne do picia solo. Warto spróbować go z drobiem w orientalnych wydaniach, delikatnymi, ale pikantnymi pasztetami oraz serami z niebieską pleśnią. Może przyjemnie połączyć się z niektórymi, nie bardzo słodkimi deserami.

Wino fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, przez trzy miesiące nabierało charakteru dzięki zastosowaniu metody sur lie.

 

 

 

ZWEIGELT 2022

Wino o średnio intensywnej, dość jasnej, czerwonej barwie, o purpurowym odcieniu. Czyste i klarowne, o niskiej gęstości i średniej lepkości.

Pachnie średnio intensywnie; wiśniami z pestką, malinami, jeżynami, borówkami i czarnymi porzeczkami, z odrobiną ziołowo – przyprawowych akcentów.

Smakuje średnio intensywnie; wiśniami z pestką, malinami, borówkami i jeżynami, z wyraźnymi pikantnymi nutami paprykowymi.

Średnia kwasowość, niska taniczność i lekka struktura.

Wino jeszcze dość świeże, ale już bardzo przyjemne. Posiada duży potencjał dojrzewania – z czasem nabierze jeszcze więcej charakteru.

Przyjemne do picia solo, nawet latem. Dobrze pasuje do delikatnych wędlin, pasztetów – również nieco pikantniejszych, kaczki, gęsi oraz dzikiego ptactwa. Producent poleca je również do wołowiny i jagnięciny. Warto spróbować go z serami owczymi, najlepiej o podwyższonej słoności oraz średnio pikantnymi krowimi serami dojrzewającymi.

 

 

 

PINOT NOIR 2022

Wino o średnio intensywnej, bardzo jasnej, czerwonej barwie. Czyste i klarowne, o niskiej gęstości i średniej lepkości.

Pachnie średnio intensywnie; wiśniami, malinami i żurawinami, z nutami wanilii.

Smakuje średnio intensywnie; świeżymi (z pestką) oraz dżemowymi wiśniami i malinami. Może przywodzić na myśl truskawki i poziomki oraz delikatny niuans fiołków.

Średnia kwasowość, niska ale dość charakterna taniczność i lekka struktura.

Wino bardzo świeże. Posiada duży potencjał dojrzewania – z czasem nabierze charakteru i szlachetności.

Przyjemne do picia solo. Pasuje do lekkich wędlin, delikatnych czerwonych mięs, grillowanych warzyw korzeniowych. Producent poleca je do kaczki, gęsi, jagnięciny i grzybowego risotto.

Wino fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, dojrzewało w nowych beczkach z dębu slawońskiego, przez 6 miesięcy.