2023-07-03
To jedno z tych miejsc, w których wprawne oko i ręka enologów pozwala stworzyć nadzwyczajne wina – złożone, charakterne, ekspresyjne, oryginalne w swojej stylistyce.
To stosunkowo nowe przedsięwzięcie winiarskie. Od początku dobrze przemyślane i dopracowane, z winnicą usytuowaną w bardzo interesujących warunkach siedliskowych. Występujące w nazwie winnicy „białe skały” to oczywiście wapienie. Winorośl rośnie na wysokości 400 m n. p. m.
Winnica Białe Skały to jedno z tych miejsc, w których wprawne oko i ręka enologów pozwala stworzyć nadzwyczajne wina – złożone, charakterne, ekspresyjne, oryginalne w swojej stylistyce.
Winnica jest bezpośrednio związana z Poziomem 511 Jura Wellness Hotel & Spa, z którym tworzy kompletną ofertę enoturystyczną poszerzoną o zabiegi SPA i atrakcje Jury Krakowsko–Częstochowskiej z Zamkiem Ogrodzieniec w tle. Warta uwagi jest kuchnia przyhotelowej restauracji – oparta w dużej części na produktach lokalnych od pobliskich producentów, urozmaicona jurajskimi ziołami, grzybami i dziko rosnącymi owocami, do tego oryginalna i interesująca. Łączy ogrom smaków i aromatów, które bardzo dobrze uzupełniają wina z Winnicy Białe Skały. Hotel organizuje wiele wydarzeń rozrywkowych i kulturalnych oraz oferuje specjalne pakiety, w których znajdują się elementy nawiązujące do Jury i jurajskiej przyrody, a ich ważnym atutem jest wypoczynek fizyczny oraz duchowy, w wielu aspektach oparty na doznaniach sensorycznych.
W tym roku rozpoczyna się budowa przetwórni przy winnicy. Będzie to specjalnie zaprojektowany budynek, częściowo zagłębiony w stoku – tak by w części, w której będzie dojrzewać wino panowały odpowiednie, stałe warunki termiczne, przystosowany nie tylko do produkcji wina, ale również dla potrzeb enoturystów. Całość będzie pięknie wkomponowana w krajobraz.
Wina z Winnicy Białe Skały są starannie dopracowane. Powstają bez pośpiechu. Najważniejszą częścią przedsięwzięcia jest winnica. Dbałość o krzewy pozwala uzyskać bardzo dobrą jakość owoców, co przekłada się na charakter i złożoność win.
SEYVAL BLANC 2021
Wino o średnio intensywnej jasno żółtej barwie, o cytrynowym odcieniu. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i małej lepkości.
Pachnie średnio intensywnie; cytrusami i jabłkami z nutami ziołowymi oraz delikatnym niuansem przywodzącym na myśl wanilię.
Smakuje średnio intensywnie; cytrusami, jabłkami i brzoskwiniami z odrobiną ziołowości.
Charakteryzuje je średnia kwasowość i cielistość. Jest dobrze zbalansowane.
Przyjemna kwasowość i lekka ziołowość tego wina czyni je dobrym kompanem dla różnych wydań zielonych sałat. Pasuje do nietłustych ryb słodkowodnych, owoców morza i delikatnych krowich serów dojrzewających. Producent poleca je również do dań kuchni azjatyckiej.
Wino fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
MUSCARIS 2021
Wino o średnio intensywnej jasno żółtej barwie, o słomkowym odcieniu. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i lepkości.
Pachnie intensywnie; muszkatowo i kwiatowo, słodkimi, żółtymi i białymi owocami, dojrzałymi brzoskwiniami, nektarynkami i grejpfrutami.
Smakuje średnio intensywnie; muszkatowo, brzoskwiniami i cytrusami, kwiatami.
Ma dość wyraźnie wyczuwalną kwasowość. Jest przyjemnie cieliste.
Wino intensywne aromatycznie, świeże i interesująco złożone.
Nadaje się na aperitif. Bardzo dobrze pasuje do wytrawnych potraw na bazie kruchego ciasta z dodatkiem zielonych warzyw. Będzie dobrym uzupełnieniem zielonych sałat, potraw z chudych ryb i owoców morza. Warto spróbować go z wytrawnymi pierogami z kaszą gryczaną, kremowym białym serem kozim i oregano. Będzie pasować również do średnio pikantnych kozich i krowich serów dojrzewających oraz do tłustych sosów na bazie śmietany i masła. Producent poleca je również do drobiu.
Wino fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
CHARDONNAY 2021
Wino o średnio intensywnej jasno żółtej barwie, o słomkowym odcieniu. Czyste i klarowne, o podwyższonej gęstości i średniej lepkości.
Pachnie średnio intensywnie; dojrzałymi jabłkami, gruszkami, morelami i cytrusami z lekkim niuansem śmietankowo – waniliowym.
Smakuje mało intensywnie; jabłkami i cytrusami z nutami maślanymi.
Ma bardzo wyraźnie wyczuwalną kwasowość. Jest przyjemnie cieliste.
Wino jest jeszcze dość świeże w swojej stylistyce. Z pewnością będzie z czasem ewoluować w bardzo interesującym kierunku.
Świetnie nadaje się na aperitif. Wyraźna kwasowość sprawia, że przyjemnie połączy się z wieloma daniami. Przede wszystkim z owocami morza i zielonymi sałatami. Dobrze będzie pasować do wytrawnych dań na bazie ciasta drożdżowego, na przykład do podpłomyków z ziołami i dobrym, nie bardzo charakternym olejem. Warto spróbować go również z daniami z ryb, tłustymi sosami na bazie masła oraz delikatnymi krowimi serami dojrzewającymi.
Wino fermentowało i dojrzewało: w nowej (600l) beczce z dębu francuskiego - 67% partii oraz w zbiorniku ze stali nierdzewnej - 33% partii.
ROSE 2021
Wino o średnio intensywnej, różowej barwie, o odcieniu łososiowym i czerwonawym. Czyste i klarowne, o podwyższonej gęstości i niskiej lepkości.
Pachnie średnio intensywnie; porzeczkami, malinami i truskawkami w lekko kompotowym wydaniu.
Smakuje średnio intensywnie; porzeczkami, malinami, żurawinami i wiśniami, z lekką ziołowością na finiszu.
Kwasowość jest dość mocno wyczuwalna. Wino jest lekkie, o niskiej cielistości.
To przyjemna, świeża i owocowa wersja wina różowego.
Wino przyjemne do picia solo. Dobrze nadaje się na aperitif. Będzie pasować do wielu potraw; zarówno do tłustych grillowanych ryb i pieczonych warzyw korzeniowych jak i do zielonych sałat z dodatkiem owoców (na przykład czerwonych porzeczek). Sprawdzi się do łagodnych, tłustych, krowich serów dojrzewających. Warto spróbować go z pieczoną cielęciną.
Wino jest kupażem odmian regent i cabernet cortis. Fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
PINOT NOIR 2021
Wino o średnio intensywnej, jasnej czerwonej barwie. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i lepkości.
Pachnie średnio intensywnie; dojrzałymi czereśniami, dojrzałymi słodkimi wiśniami, porzeczkami i żurawinami.
Smakuje średnio intensywnie; wiśniami (z pestką) truskawkami i malinami, z ziołowo – fiołkowym niuansem.
Kwasowość jest średnio wyczuwalna, dobrze zbalansowane. Wino jest średnio taniczne o lekkiej strukturze, z delikatną nutą goryczki.
Wino w lekkim owocowym stylu. Powinno z czasem przyjemnie dojrzewać i ciekawie ewoluować.
Przyjemne do picia solo. Dzięki dobrze zaznaczonej kwasowości i lekkiej strukturze pasuje do wielu dań: od delikatnych czerwonych mięs i wędlin, po pieczone, tłuste ryby. Świetnie pasuje do pasztetów. Sprawdzi się w towarzystwie delikatnych, krowich i owczych serów dojrzewających. Warto spróbować go na przykład do delikatnej, tłustawej gęsiny. Będzie pasować również do niektórych dań z kaczki. Producent poleca je także do wołowiny i jagnięciny.
Część partii (66%) dojrzewała 8 miesięcy w beczce z dębu francuskiego, reszta w zbiorniku ze stali nierdzewnej.
CABERNET CORTIS 2021
Wino o średnio intensywnej, czerwonej barwie w odcieniu purpurowo – bordowym. Czyste i klarowne, o średniej gęstości i lepkości.
Pachnie średnio intensywnie; czarnymi porzeczkami, żurawinami, aronią i dzikimi wiśniami z pestką z pikantnym niuansem paprykowym.
Smakuje dość intensywnie; aronią, wiśniami, borówkami i czarną porzeczką, z odrobiną pikanterii.
Kwasowość jest średnio intensywna, taniczność dość wysoka. Wino ma raczej lekką budowę. Można wyczuć niuans goryczki.
Wino dość intensywne w aromacie i smaku, ze sporym potencjałem dojrzewania.
Dobrze pasuje do cięższych czerwonych mięs, w tym niektórych wersji dziczyzny i wołowiny, bardziej intensywnych wędlin – nawet niektórych kiełbas. Dobrze odnajduje się w towarzystwie tłustych, średnio pikantnych dojrzewających serów krowich.
Producent zaleca dekantację.
Wino dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego.
Zdjęcia z archiwum Winnicy Białe Skały i Poziomu 511 Jura Wellness Hotel & Spa.