.
aktualnosc obraz

WINO TYGODNIA - Pikador 2018, Mickiewicz Winnica Rodzinna

2020-10-29

Świeża, owocowa czerwień z zadziorną pikanterią - w sam raz na środek jesieni.



WINO TYGODNIA:

 

Pikador 2018; Mickiewicz Winnica Rodzinna (kiedyś Winnica Solaris)

 

Jeden z najlepszych producentów wina z regionu Małopolskiego Przełomu Wisły. Winnica założona w 2004 roku dość szybko zdobyła sympatię konsumentów. Zdobyła również ich uwagę charakterystycznymi, ubłoconymi gumowcami, które stały się znakiem rozpoznawczym jej etykiet.

Pikador 2018 to świeże, lekkie, bardzo soczyście owocowe wino czerwone – dokładnie takie jakie udają się w Polsce najlepiej. 100% Zweigelt. Powstało w stali nierdzewnej, ale spędziło również 11 miesięcy w używanych beczkach dębowych, co pozwoliło mu się pięknie zaokrąglić i wygładzić bez uszczerbku na owocowości i przyjemnej kwasowości. Delikatne aromaty pochodzące z dębowego drewna dodają winu złożoności, absolutnie go nie przytłaczając.

 

Wino ma intensywny, niemal purpurowy odcień czerwieni, z żywą różowością na obrzeżach.

Aromaty Pikadora to harmonijna mieszanka czerwonych owoców z leśnym niuansem. Świeża, soczysta wiśnia, dojrzała śliwka, odrobina jeżyny i borówka razem ze wspomnieniem otaczającego ją runa. Do tego odrobina konfitury czereśniowej i lekkie przydymienie. Można doszukać się również wanilii i kwiatów: fiołka oraz róży.

W ustach wino sprawi Wam jeszcze więcej frajdy. Jest tak pełne owocowości jak podpowiadają aromaty, ale zawiera również dużo więcej pikanterii i zaskakuje bardzo przyjemną, delikatną kwasowością. Wiśnia jest bardziej dojrzała – przywodzi na myśl dżem. Jest też czereśnia, odrobina śliwki, sporo dojrzałych malin, jeżyny i borówki, jeszcze bardziej przesiąknięte ściółką. Do czerwonych owoców świetnie pasuje wanilia i odrobina czekolady, a całości dopełnia definiujący charakter wina – zielony pieprz. Lekko wyczuwalne są również orzechy włoskie i delikatna, oddrzewna taniczność przywodząca na myśl pestkę wiśni. Finisz Pikadora jest czereśniowy i przyjemnie długi.

 

Takie wino jak to – lekkie, ale złożone, przyjemnie owocowe, z odrobiną pikanterii fantastycznie pije się solo, ale żeby sprawić sobie jeszcze więcej przyjemności możecie spróbować go pieczonymi warzywami korzeniowymi; lekkim, pieczonym, czerwonym mięsem; gotowanymi mięsami; makaronem z sosem na bazie leśnych grzybów.