.
aktualnosc obraz

Sprawdzone eno - miejscówki: PAŁAC MIERZĘCIN

2023-04-30

Trzy najważniejsze elementy Pałacu to winnica i wino, konie oraz SPA i wellness. Do tego koniecznie należy dodać świetną kuchnię bazującą na lokalnych produktach oraz bardzo przyjemne okoliczności wypoczynku i relaksu: stylowe wnętrza, przepiękny stary park, ogród japoński, okoliczną przyrodę oraz cisze i spokój.



Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort to wiele lat historii i tradycji. Jedno z pierwszych miejsc w Polsce z pełną ofertą enoturystyczną na najwyższym poziomie. Neogotycki pałac w stylu angielskim (według projektu Karla Hitzinga) oraz przylegające do niego budynki folwarczne w 1998 roku otrzymały nowe życie. W ciągu kilku lat ze zdewastowanej ruiny zamieniły się wysokiej klasy obiekt hotelowy rozbudowywany praktycznie do dziś. Na stronie internetowej Pałacu można przeczytać o długiej historii tego miejsca oraz obejrzeć wiele zdjęć. Szczególnie te „przed i po” robią wielkie wrażenie. W 2004 roku przy Pałacu została posadzona winnica i rozpoczęła się eno-historia tego miejsca. Wino szybko stało się symbolem Mierzęcina. Od pierwszego zaserwowanego gościom rocznika, mierzęcińskie wina zachwycają i imponują jakością.

 

 

Trzy najważniejsze elementy Pałacu to winnica i wino, konie oraz SPA i wellness. Do tego koniecznie należy dodać świetną kuchnię bazującą na lokalnych produktach oraz bardzo przyjemne okoliczności wypoczynku i relaksu: stylowe wnętrza, przepiękny stary park, ogród japoński, okoliczną przyrodę oraz cisze i spokój.

 

 

 

Winnica Pałacu Mierzęcin:

- założona w 2004 roku

- powierzchnia upraw: 9 ha

 

 

 

WINA z winnicy Pałacu Mierzęcin są eleganckie i charakterne. Od świeżego, owocowego, pełnego aromatów cytrusów i jabłek kernlinga, którego nigdzie w Polsce nie uprawia się tak dużo, po dojrzałe czerwienie i rieslingi. W Pałacu powstaje również bardzo dobry solaris, który pachnie i smakuje nie tylko dojrzałymi owocami, ale posiada sporo nut przywodzących na myśl zieloność i liściastość, co nadaje mu interesującego charakteru.

KUCHNIA to mocny punkt w ofercie pałacu. Funkcjonują tam dwie restauracje: Pałacowa i Destylarnia. Pierwsza służy głównie gościom hotelu. Druga przyciąga rzesze miłośników dobrej kuchni i wina, podniebienia gości rozpieszcza Paweł Salamon – jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce. W sezonie, rezerwacje stolika na weekend trzeba robić z dużym wyprzedzeniem.

 

 

WYCISZNENIE I RELAKS ogarniają gości Pałacu niemal natychmiast po przekroczeniu bramy wjazdowej. Majestatyczny, stary park, kontemplacyjno-medytacyjne okoliczności ogrodu japońskiego, stylowe wnętrza, zabiegi SPA, cisza i spokój to tylko niektóre elementy składające się na wyjątkowość tego miejsca.

SPA i wellness z imponującym wyborem zabiegów to jeden z powodów dla których gości przyjeżdżają do Mierzęcina i regularnie tam wracają. Specjalnością tego miejsca są zabiegi oparte na produktach pochodzących z winorośli, w dużej mierze z tamtejszych winogron. Kąpiel w winie to rzadka i wielka przyjemność.

 

 

KONIE to symbol Mierzęcina. Nie tylko znajduje się tam stadnina, ale co roku odbywają się imprezy jeździeckie; kiedyś Święto Konia, a w tym roku Mierzęcin Horse Show.

 

 

Lokalizacja: Mierzęcin 1, 66-520 Dobiegniew.

W ofercie: degustacje, zwiedzanie winnicy i winiarni, pełna oferta hotelowa, świetna kuchnia, specjalne pakiety pobytowe, spa i wellness (zabiegi na bazie produktów z winorośli), kolacje degustacyjne, eventy specjalne.

 

 

 

Najbliższe winnice: Equus, Vineas Montis, Emilia, Turnau .

 

 

Zdjęcia EnoPortalu oraz z archiwum Pałacu Mierzęcin.