.
aktualnosc obraz

Festiwalu Polskie wina vol. 7 / 2020 - relacja

6 lipca 2020 13:38

Minęły już ponad dwa tygodnie od Festiwalu Polskie wina vol. 7 / 2020 – przypomnijmy sobie jak było…



Spora część branży winiarskiej od lat traktuje Festiwalu Polskie wina w SPOT. jako obowiązkowy punkt w swoim kalendarzu. W tym roku, ze względów oczywistych impreza miała nieco okrojony charakter i w większości była transmitowana na FB. Mimo pewnego "pandemicznego" niedostytu i listy winnic, której długość niektórym mogła wydać się nie dość satysfakcjonująca wszyscy cieszymy się, że impreza się odbyła - dziękujemy organizatorom za ogromny wysiłek i gratulujemy profesjonalizmu mimo wszelkich przeciwności.

 

Oto co wydarzyło się ponad dwa tygodnie temu, w Poznaniu:

W czwartek 18 czerwca odbyła się Kolacja degustacyjna z winami z Winnic Wzgórz Trzebnickich, prowadzona przez Rafała Wesołowskiego i Macieja Sokołowskiego. Goście degustowali dania specjalnie dobrane do win: Pet-Nat 2019, Cuvee 2017, Pinot Gris orange 2018, Pinot 2018, Riesling słodki.

 

 

W piątek 19 czerwca:

- odbył się Konkurs Winiarski „Polskie Korki 2020”.

Jury w składzie: Maciej Nowicki, Natalia Stankiewicz, Kamila Dzierżawska, Olga Surdyk, Daria Majchrzak, Adam Pawłowski, Łukasz Głowacki, Tomasz Prange-Barczyński, Patrycja Siwiec, Robert Dąbrowski, Monika Włosińska, Piotr Pietras, Izabella Iskierka, Wojciech Bońkowski oraz Maciej Sokołowski korki i wyróżnienia w poszczególnych kategoriach podzieliło następująco:

Wina musujące:

Złoty korek: Winnica Gostchorze Riesling 2018

Srebrny korek: Winnica Przybysławice Pet-Nat 2019

Brązowy korek: Winnica Gostchorze GostArt 2018

W finale znalazły się także: Winnica Zodiak Pet-Nat Rose LM, Winnica Gostchorze Gostart Półwytrawny 2018, Winnica Chodorowa Chodorowa 1 2017.

Wina białe:

Złoty Korek: Winnica Turnau Solaris 2019

Srebrny Korek: Winnica Bielawska Riesling 2019

Brązowy Korek: Winnica Turnau Seyval Blanc 2019

W finale znalazły się także: Winnica Gronowscy Lukus 2019, Winnica Kędrów Jute 2019, Winnica Equus Kadryl 2019.

Wina białe z podwyższonym cukrem:

Złoty Korek: Winnica Turnau Hibernal 2018

Srebrny Korek: Winnica Marcinowice Riesling 2019

Brązowy Korek: Winnica Niemczańska Muscaris 2019

W finale znalazły się także: Winnica Silesian Souvignier Gris 2019, Winnica Żelazny Traminer 2019, Winnica i Winiarnia Celtica Johanniter 2019.

Wina różowe:

Złoty Korek: Winnica Nobilis Roselita Diva 2019

Srebrny Korek: Winnica Turnau Rose 2019

Brązowy Korek: Winnica Jadwiga Rondo Rose 2019

W finale znalazły się także: Winnica Pałac Minoga 1119 2019, Winnica Gronowscy Lukus 2019, Winnica Rajska Kowalik 2019.

Wina czerwone:

Złoty Korek: Winnica Turnau Pinot Noir 2018

Srebrny Korek: Winnica Zagardle Regent 2018

Brązowy Korek: Piwnice Półtorak Pinot Noir 2019

W finale znalazły się także: Winnica Król Pinot Noir 2017, Winnica Jadwiga Rondo 2018, Winnica Płochockich Pinot Noir 2018.

Wina słodkie:

Złoty Korek: Winnica Golesz Polaris 2018

Srebrny Korek: Winnica Turnau Szlachetny Zbiór 2019

Brązowy Korek: Winnica Silesian Słodki Solaris 2019

W finale znalazły się także: Winnica Jadwiga Lodowe 2018, Winnica Żelazny Muscaris 2018, Winnica Żelazny Muscaris 2019, Winnica Saganum Sloaris 2018, Winnica Żelazny Solaris 2019.

Wina specjalne:

Złoty Korek: Winnica Saganum Hibernal Nobilis 2019

Srebrny Korek: Winnica Jakubów Yacobus Ornage 2019

Brązowy Korek: Winnica Saganum Sovinier 2018

W finale znalazły się także: Winnica Turnau Perle 2017.

Wyniki Konkursu zostały ogłoszone dopiero w sobotą, ale na potrzeby relacji, bardziej przejrzyste wydaje się umieszczenie ich tutaj.

 

- degustacja Mielżyński i Winnica Zelków; można było spróbować win: Rusałka Chardonnay 2018 oraz Artus Merlot 2018 i spotkać się z ich twórcą Arturem Szczepaniakiem

- degustacja win z Winnicy Moderna w Winobramiu; goście próbowali dań dobranych specjalnie do win: Johaniter 2018, Risling 2018, Chardonnay 2018, Chardonnay Sur lie 2018, Cabernet Coris Rose 2018, Cabernet Cortis 2018 (pra premiera z beczki)

- degustacja polskich win z Winnicy Zodiak; Mirosław Krasowski oraz Maciej Sokołowski zaprezentowali wina z rocznika 2018 oraz premiery 2019.

 

 

W sobotę 20 czerwca odbyła się zasadnicza część Festiwalu – degustacje komentowane i degustacja otwarta.

 

O 10.00 -  zaprezentowały się wina musujące: GostArt 2015, GostArt 2016, GostArt 2018, Riesling 2018 – premiera, z Winnicy Gostchorze. Guillaume Dubois opowiadał o swojej pracy i wieloletnim już doświadczeniu w produkcji win musujących w Polsce, a prowadzący: Maciej Nowicki, Wojciech Bońkowski, Daria Majchrzak zastanawiali się nad musiakami w szerszym kontekście. Wojciech Bońkowski zwrócił uwagę, między innymi na specyfikę i specjalizację jakiej wymaga produkcja win musujących metodą klasyczną. Ochłodził nieco dość powszechny huraoptymizm branży winiarskiej podkreślając, że mimo, że polskie warunki sprzyjają produkcji win musujących, to wiąże się ona z dużymi kosztami i jest zdecydowanie trudniejsza niż produkcja win spokojnych.

O 11:00 – zaprezentowały się: Johanniter Pomarańcz 2018, Regent Rose 2019, Muscaris 2018 oraz dwie niespodzianki z Winnicy Dworu Sanna; była to okazja dla prowadzących: Macieja Nowickiego, Piotra Pietrasa i Moniki Włosińskiej oraz reprezentanta producentów – Karola Nizio do rozmowy nie tylko o degustowanych winach, ale również generalnie o Pet-Natach i dłużej macerowanych bielach również z odmian odpornych uprawianych w Polsce. Piotr Pietras współwłaściciel projektu importerskiego TERROIRyści, Master Sommelier pracujący na co dzień z najlepszymi tego typu winami z różnych zakątków świata wskazał Johannitera jako faworyta do eksperymentów, ale podkreślił również, że mimo pierwszych, umiarkowanych sukcesów przed polskimi winiarzami jeszcze spory kawałek drogi do przejścia…

O 12:00 - Winnica Equus zaprezentowała wina: Kadryl 2016, Kadryl 2017, Kadryl 2019, Passage 2016, Passage 2017, Passage 2019. Prowadzący: Maciej Nowicki, Tomasz Prange-Barczyński, Kamila Dzierżawska rozmawiali nie tylko o Kadrylu i Passage, ale również o polskich winach generalnie. Tomasz Prange-Barczyński został wywołany do odpowiedzi na pytanie o potencjał starzenia polskich win białych; wskazał na potencjał wynikający między innymi z kwasowości, ale zwrócił uwagę przede wszystkim na fakt, że winiarze cały czas się rozwijają i praktycznie z roku na rok tworzą lepsze wina. Podkreślił też zalety kupaży, które pozwalają na stworzenie win bardziej kompletnych. Łukasz Chrostowski – autor win opowiedział o tym jak powstawały; o dojrzewaniu na osadzie i maceracji, nietypowych połączniach jak Chardonnay i Solaris.… oraz o długiej historii winnicy w tym o znaczeniu przypadków, których winiarz (zwłaszcza początkujący) wielokrotnie nie jest w stanie uniknąć.

 

O 13:30 – zaprezentowały się wina premierowe: Winnica Turnau Perlé 2017 / seyval blanc, Winnica Turnau Rosé 2019 / rondo, regent, pinot noir, Winnica Skarpa Dobrska Cerasus 2019 / gewürztraminer, Winnica Skarpa Dobrska Adonis Rose 2019 / zweigelt, Winnica Silesian Rose 2019 / rondo, regent, Winnica Silesian Johanniter Sur Lie 2019 – zmienione na Roter Riesling (pomarańczowy). Przed premierami pojawiła się krótka refleksja o wpływie pandemii na działalność winnic – wszyscy zgodnie stwierdzili, ze nie ma tego złego z czego nie można by było wyciągnąć wniosków i transformować na pozytywy. Jacek Turnau podkreślił rzecz chyba najważniejszą – w swoistym pędzie, w jaki nieustannie pozostaje polskie winiarstwo łatwo było zapomnieć jak ważny dla wina jest czas, a pandemiczne zwolnienie tempa dobitnie o tym przypomniało i bardzo dobrze zrobiło winom. Było sporo o tajemnicach winiarzy i niespodziankach jakie winnice lubią chować w zanadrzu no i oczywiście o degustowanych winach, także od kuchni.

 

O 14:30 – swoje wina: Hibernal 2019, Riesling 2016, Hibernal 2017, Yacobus Copernico 2019 / traminer, Yacobus Orange 2019 / hibernal, riesling, solaris, Yacobus Mayor 2019 / próba z beczki – zamienione na Dornfelder 2017/2018 zaprezentowała Winnica Jakubów. Michał Pajdosz opowiedział jak spowodowane pandemią braki w obsadzie pracowników wpłynęły u niego na „odświeżenie namiętności z winnicą”. Potem skupił się na winie – na klasykach i eksperymentach; opowiadał o winach bazowych na bąble, bielach w beczkach, naukach wyciągniętych z rocznika 2018 i metodycznych działaniach w roku 2019. Zreferował wszystko, a nawet więcej o „pomarańczach” i spontanicznej fermentacji…

 

O 15:30 – na stołach pojawiły się: pstrąg / groszek / dashi / kiszone zielone pomidory + Dwór Sanna Wytrawne 2016 / seyval blanc na skórkach regenta; biały szparag / kombucha / kwiaty czarnego bzu + Jadwiga Orange Pét-Nat 2019 / johanniter; lody / jagoda kamczacka / miso z chleba /trufla + Winnica Zodiak Wodnik 2018 / léon millot, allegro, czyli wino i jedzenie w wydaniu Gościnność i Oda Bistro - prowadzenie: Maciej Nowicki, Patrycja Siwiec, Adam Pawłowski, Iza Iskierka oraz Adrian Bęben

 

O 16.30 – ogłoszono wyniki konkursu winiarskiego Polskie Korki 2020

 

Od 17.30 do 20.00 – miała miejsce otwarta degustacja polskich win w ogrodzie SPOT. z udziałem winiarzy z winnic: Gostchorze, Dworu Sanna, Equus, Skarpa Dobrska, Silesian, Turnau, Jakubów, Zodiak, Moderna i inne.

 

 

Organizatorem Festiwalu był: SPOT.

Współorganizatorami byli: Ferment. Pismo o winie., Winicjatywa

Patronat medialny pełnili: USTA, FOOD&FRIENDS, Food Service, EnoPortal.pl, Winnicomania, Nasze Winnice

Patronatem honorowym Konkurs objął Marszałek Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego

Partnerzy wydarzenia to: Oda bistro, HOT_elarnia**** & SPA_larnia kcal, M.Ferber Wypożyczalnia Gastronomiczna, CITYZEN, Big Bonjour, Antonius Caviar

 

foto: https://www.facebook.com/SPOT.Poznan/