.
aktualnosc obraz

---- DOBRE POLSKIE WINO ---- Souvignier Gris 2021, Winnica Saganum

2022-10-20

Souvignier gris to odmiana, z której można zrobić wina o bardzo różnej stylistyce. Souvignier Gris 2021 to wersja przyjemna, sprawiająca wrażenie gładkości w ustach.



 

 

Souvignier Gris 2021, Winnica Saganum

 

Wino o słomkowo - żółtej barwie. Nie całkiem klarowne.

 

Pachnie brzoskwiniami i dojrzałym jabłkiem oraz odrobiną wanilii dębiny.

 

Smakuje brzoskwiniami, jabłkami i cytrusami, odrobinę żółtymi śliwkami. Dość wyraźnie, ale nie nachalnie da się wyczuć aromaty oddrzewne i leciutką wanilię. Jest też niuans miodu i orzechów. Pozostawia w ustach jabłkowy posmak.

Nie jest bardzo ciężkie, ale przyjemnie cieliste, lekko gorzkawe. Kwasowość jest bardzo delikatna.

 

Souvignier gris to odmiana, z której można zrobić wina o bardzo różnej stylistyce. Souvignier Gris 2021 to wersja przyjemna, sprawiająca wrażenie gładkości w ustach. Odczucie kwasowości jest niskie. Wpływ beczki dość wyraźny, ale przyjemny.

Chyba najprzyjemniejsze będzie solo. Dość duża różnorodność aromatyczna czyni je trudnym do połączenia z jedzeniem. Będzie stanowić interesujące połączenie z kruchą tartą z dynią, niebieskim serem i odrobiną orzechów włoskich. Dobrze może połączyć się ze smakami nie bardzo tłustych, delikatnie wędzonych ryb słodkowodnych. 

 

Wino fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, przez 6 miesięcy dojrzewało w używanych beczkach dębowych.

 

Winnica Saganum to 4 ha upraw. Pierwsze wysadzono w 2017. Winnica słynie z tzw. win specjalnych, a szczególności win z podsuszanych winogron. Powstają tam również wina o klasycznej stylistyce. Winnica Saganum jest związana z Zespołem Poaugustyńskim Żaganiu, gdzie w jednej z odnowionych piwnic przygotowano ekspozycję nawiązującą do okolicznych tradycji winiarskich. Odbywają się tam degustacje i spotkania tematyczne. Leżakują tam również beczki z winem czerwonym.

 

Fakty techniczne:

alkohol: 12%

cukier resztkowy:   4 g/l

kwasowość ogólna:   7 g/l

 

Producent nie sugeruje temperatury serwowania. Warto spróbować go w górnym pułapie temperatur podawania win białych – będzie wtedy przyjemnie aromatyczne.