.
aktualnosc obraz

---- DOBRE POLSKIE WINO ---- Cuvee XX, Winnica Chronów

6 października 2022 07:56

Będzie bardzo przyjemne na jesienne wieczory.



Wino o intensywnej, czerwonej brawie. Jaśniejsze, lekko purpurowe przy brzegu kieliszka.

 

Pachnie powidłami śliwkowymi, konfiturą brzoskwiniową i wiśniową, kompotem czereśniowym. Trochę aroniami, borówkami, jeżynami, renklodami i odrobinę pieprzem.

 

Smakuje jak konfitury wiśniowe, z lekko majaczącym posmakiem pestek. Można tam odnaleźć bardzo dojrzałe jeżyny, wędzone śliwki, borówki, aronie, i lekki niuans orzechowy. Kwasowość jest dość żywa, ale nie agresywna – dodaje całości charakteru. Całości dopełnia delikatna taniczność.

 

To kupaż głównie na bazie leon milot z dodatkiem regenta. Leon traktowany jest przez wielu z przymrużeniem oka i delikatnie pisząc – mało poważnie. Kto miał okazję spróbować dobrze zrobionych, dojrzałych win z leona ten wie, że potrafi on pokazać bardzo ciekawe i złożone aromaty suszonych oraz wędzonych czerwonych owoców i nie tylko. Często posiada dość wysoką kwasowość, która pozwala mu długo dojrzewać i ewoluować w bardzo przyjemnych kierunkach.

 

Wino dobrze smakuje już zaraz po otwarciu butelki i wlani do kieliszka, ale jeśli dać mu chwilę, pięknie się rozwija – aromaty przeplatają się zmieniając swoje natężenie.

Cuvee XX z Winnicy Chronów będzie idealne na jesienne wieczory. Na zimowe może chciałby się czegoś jeszcze cięższego, ale to już kwestia gustu.

Jest przepyszne solo. Nic dodać nic ująć. Jeśli jednak miałabym połączyć je z czymś do jedzenia zasugerowałabym delikatny pasztet wieprzowy zapiekany z wędzonymi śliwkami. Spróbowałabym też przygotować do niego bardzo oszczędny w słodkość tort orzechowy z masą na bazie gorzkiej czekolady i kwaskowatych powideł śliwkowych.

 

Wino fermentowało w otwartych kadziach i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej.

 

Winnica Chronów to 1,5 hektara upraw i gospodarstwo enoturystyczne bardzo malowniczo położone - na granicy Krajobrazowego Parku Wiśnicko – Lipnickiego, w Beskidzie Wyspowym. Przedsięwzięcie wystartowało w 2012 roku. Powstają tam bardzo dobre wina, o czystych, intensywnych aromatach. W ofercie winnicy znajdziecie: noclegi, degustacje, spacery wśród winnych krzewów, imprezy tematyczne, np.: winobranie, imprezy dla grup zorganizowanych.

 

Fakty techniczne:

alkohol: 11%

cukier resztkowy: 1,3  g/l

kwasowość ogólna:  6,8 g/l