.
Winobranie - zbieramy Solarisa !!! Tylko 40 min. od Warszawy

Winobranie - zbieramy Solarisa !!! Tylko 40 min. od Warszawy



w winnicy
Kiedy
2021-09-25 12:00
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
facebook

Serdecznie zapraszamy na kolejną edycję naszego winobrania, które cieszy się takim powodzeniem wśród odwiedzających nas gości. 🙂
Zeszłoroczne ekipy spisały się na medal 🏅dosłownie na medal gdyż wina które współtworzyli zdobyły złoty 🥇i srebrny🥈 medal na konkursie WinoPL organizowanym przez Targi Poznańskie.
Czy Ty też chcesz przeżyć przygodę tworzenia wina? Spędzić miło czas na łonie natury, popróbować pysznych owoców? Wziąć udział w profesjonalnej degustacji win, dowiedzieć się ciekawych rzeczy o polskim winie? Zjeść przepyszny obiad stworzony na żywym ogniu, a potem z lampką wina usiąść przy ognisku i patrzeć w gwiazdy? 🍾🥂
Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiedziałeś tak - to to wydarzenie jest dla Ciebie.👌
A w programie:
12.00 Przyjazd na winnicę, zwiedzanie winnicy, degustacja pysznych odmian deserowych.🍇
12.30 Rozpoczynamy zbiory od Solarisa, białej odmiany która pierwsza dojrzewa w Polsce.
13.30 Zebrane owoce mielimy i rozpoczynamy proces tworzenia wina.
14.00 Czas na świętowanie i pyszny lunch podczas którego w towarzystwie, serów, pomidorów z mozzarellą, lokalnych wędlin, szynki, salcesonu, oliwek i innych pyszności przejdziemy do szkolenia z Polskich win:
1. Biały Kruk orange wine Merret 2020 - złoty 🥇medalista z konkursu WinoPL w Poznaniu - to wino otworzymy szablą a więc będzie pokaz Sabrage. 🍾🥂
2. Biały Kruk orange wild Merret 2020 - 100% Seyval Blanc na dzikich drożdżach 😁
3. Biały Kruk SolJu Merret 2020 - Solaris z Jutrzenką w bardzo aromatycznym wydaniu
4. Biały Kruk red cuve Merret 2020 - srebrny 🥈 medalista z konkursu WinoPL w Poznaniu
5. Biały Kruk orange wine 2019 - spokojne wino pomarańczowe, które po 2 latach na pewno nas pozytywnie zaskoczy 😉
6. Biały Kruk orange wine 2018 - Złoty 🥇 Medalista z konkursu w Jaśle w 2019 roku. - ta pomarańcza już 3 lata czeka na otwarcie, to dopiero będzie petarda🧨🧨🧨
W trakcie szkolenia po lunchowych przystawkach płynnie przejdziemy do obiadu, a więc duszonych żeberek z warzywami w żeliwnym kociołku. 😋
Po tak pysznym obiedzie przejdziemy do deseru a więc Tarty Tatine wraz z niespodzianką która będzie jej towarzyszyła.🍰🥃
Będzie możliwość zamówienia opcji wegańskiej. Wszystkie wina są wegańskie. 🍇
Po obiedzie zajrzymy jeszcze do nowo tworzonego wina, dodamy szlachetne drożdże i rozpoczniemy proces fermentacji, a następnie rozpalimy ognisko i będziemy na luzie rozmawiać o winorośli i winie.🍷
Gdyby było bardzo chłodno to przeniesiemy się do drewnianego domu z bala i zasiądziemy tuż przed gorącym kominkiem.
Na szkoleniu dowiesz się:
Jakie odmiany uprawia się w Polsce, gdzie są lokalizowane winnice,
jak decyduje się o terminie zbiorów, pomiar cukru, kwasowości, PH,
jak zabezpiecza się wino przed utlenieniem i dlaczego na Mazowszu powstają medalowe wina. Poznasz historię powstawania win musujących, zobaczysz na żywo pokaz Sabrage, dowiesz się jak powstają wina pomarańczowe i tak modne ostatnio PetNaty. Poznasz historię polskiego winiarstwa i jego obecny rozwój.
Szkolenie poprowadzi:
Robert Zdanowski certyfikowany sommelier WSET2, właściciel winnicy Biały Kruk, winiarz z 12letnim doświadczeniem, entuzjasta Polskiego wina, człowiek który odwiedził 100 Polskich winnic i zdegustował ponad 1000 próbek Polskich win.
Koszt szkolenia: 130 zł od osoby
Rezerwacja pod numerem telefonu: 517-931-447.
Kliknięcie wezmę udział nie oznacza rezerwacji miejsca na szkoleniu.
Dostępnych tyko 18 miejsc.
 
źródło: https://www.facebook.com/events/180823110692604/