Serdecznie zapraszamy na kolejną edycję naszego winobrania, które cieszy się takim powodzeniem wśród odwiedzających nas gości.
Zeszłoroczne ekipy spisały się na medal dosłownie na medal gdyż wina które współtworzyli zdobyły złoty i srebrny medal na konkursie WinoPL organizowanym przez Targi Poznańskie.
Czy Ty też chcesz przeżyć przygodę tworzenia wina? Spędzić miło czas na łonie natury, popróbować pysznych owoców? Wziąć udział w profesjonalnej degustacji win, dowiedzieć się ciekawych rzeczy o polskim winie? Zjeść przepyszny obiad stworzony na żywym ogniu, a potem z lampką wina usiąść przy ognisku i patrzeć w gwiazdy?
Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiedziałeś tak - to to wydarzenie jest dla Ciebie.
A w programie:
12.00 Przyjazd na winnicę, zwiedzanie winnicy, degustacja pysznych odmian deserowych.
12.30 Rozpoczynamy zbiory od Solarisa, białej odmiany która pierwsza dojrzewa w Polsce.
13.30 Zebrane owoce mielimy i rozpoczynamy proces tworzenia wina.
14.00 Czas na świętowanie i pyszny lunch podczas którego w towarzystwie, serów, pomidorów z mozzarellą, lokalnych wędlin, szynki, salcesonu, oliwek i innych pyszności przejdziemy do szkolenia z Polskich win:
1. Biały Kruk orange wine Merret 2020 - złoty medalista z konkursu WinoPL w Poznaniu - to wino otworzymy szablą a więc będzie pokaz Sabrage.
2. Biały Kruk orange wild Merret 2020 - 100% Seyval Blanc na dzikich drożdżach
3. Biały Kruk SolJu Merret 2020 - Solaris z Jutrzenką w bardzo aromatycznym wydaniu
4. Biały Kruk red cuve Merret 2020 - srebrny medalista z konkursu WinoPL w Poznaniu
5. Biały Kruk orange wine 2019 - spokojne wino pomarańczowe, które po 2 latach na pewno nas pozytywnie zaskoczy
6. Biały Kruk orange wine 2018 - Złoty Medalista z konkursu w Jaśle w 2019 roku. - ta pomarańcza już 3 lata czeka na otwarcie, to dopiero będzie petarda
W trakcie szkolenia po lunchowych przystawkach płynnie przejdziemy do obiadu, a więc duszonych żeberek z warzywami w żeliwnym kociołku.
Po tak pysznym obiedzie przejdziemy do deseru a więc Tarty Tatine wraz z niespodzianką która będzie jej towarzyszyła.
Będzie możliwość zamówienia opcji wegańskiej. Wszystkie wina są wegańskie.
Po obiedzie zajrzymy jeszcze do nowo tworzonego wina, dodamy szlachetne drożdże i rozpoczniemy proces fermentacji, a następnie rozpalimy ognisko i będziemy na luzie rozmawiać o winorośli i winie.
Gdyby było bardzo chłodno to przeniesiemy się do drewnianego domu z bala i zasiądziemy tuż przed gorącym kominkiem.
Na szkoleniu dowiesz się:
Jakie odmiany uprawia się w Polsce, gdzie są lokalizowane winnice,
jak decyduje się o terminie zbiorów, pomiar cukru, kwasowości, PH,
jak zabezpiecza się wino przed utlenieniem i dlaczego na Mazowszu powstają medalowe wina. Poznasz historię powstawania win musujących, zobaczysz na żywo pokaz Sabrage, dowiesz się jak powstają wina pomarańczowe i tak modne ostatnio PetNaty. Poznasz historię polskiego winiarstwa i jego obecny rozwój.
Szkolenie poprowadzi:
Robert Zdanowski certyfikowany sommelier WSET2, właściciel winnicy Biały Kruk, winiarz z 12letnim doświadczeniem, entuzjasta Polskiego wina, człowiek który odwiedził 100 Polskich winnic i zdegustował ponad 1000 próbek Polskich win.
Koszt szkolenia: 130 zł od osoby
Rezerwacja pod numerem telefonu: 517-931-447.
Kliknięcie wezmę udział nie oznacza rezerwacji miejsca na szkoleniu.
Dostępnych tyko 18 miejsc.
źródło: https://www.facebook.com/events/180823110692604/