.
Kolacja i wino online. Michał Bekisz x Winnica Moderna

Kolacja i wino online. Michał Bekisz x Winnica Moderna



wirtualne
Kiedy
2021-02-11 19:00
Lokalizacja
Internet
Organizator
Winostacja Polska i Winnica Moderna
Dostępność
publiczne
Wstęp
bilety
Media
facebook

Winostacja Polska zaprasza na wyjątkową przedwalentynkową kolację online z czterema winami (w tym jedno premierowe!) z Winnicy Moderna
i dobranymi do nich pięcioma daniami przygotowanymi przez Michała Bekisza - szefa kuchni Restauracji Excellent w Hotelu Orient Palace na Bielanach Wrocławskich.
11 lutego (czwartek) w g. 19.00-21.00 spotkamy się zdalnie i będziemy wspólnie jeść pięciodaniową ucztę przygotowaną specjalnie dla gości Winostacji Polska. Podczas kolacji gośćmi Marty Wróbel z Winostacji Polska będą Michał Bekisz (Restauracja Excellent) i Nestor Kościański (Winnica Moderna). Porozmawiamy o walentynkowym wine pairingu, food pairingu, afrodyzjakach i poznamy kulinarne drogi twórców menu.
Na kolację zapraszamy nie tylko pary! Single i singielki, pary i grupy znajomych też są mile widziani!
 
MENU
Przystawka 1
Pączek /krewetki/kafir/wędzony majonez
(odpowiednie dla wegetarian)
Przystawka 2
Hummus/omlet/marchewka/mak/chilli/kolendra
(odpowiednie dla wegan)
Wino do przystawek: Moderna Chardonnay
Białe półwytrawne wino o świeżym, owocowym charakterze z dużym udziałem aromatów owoców tropikalnych jak melon i zielony ananas, zielonego jabłka, odrobiny owoców pestkowych i niuansów kwiatowo-muszkatowych. Na podniebieniu posiada dobrą strukturę, zostawiając w ustach posmak gruszkowo-jabłkowy, białej porzeczki i cytrusów z lekko mineralną nutą na finiszu.
Danie 1
Raviolo/wedzony twaróg/pieczony seler/pieczony czosnek
(odpowiednie dla wegetarian)
Wino do dania pierwszego: Moderna Johanniter
Białe wytrawne wino, lekkie i odświeżające ze sporą mineralnością i kwasowością oraz charakterystyczną dla odmiany grejpfrutową goryczką. Orzeźwiające aromaty owoców cytrusowych i tropikalnych, jabłka, agrestu i rabarbaru.
 
Danie 2
Filet z kaczki /kalafior/pigwa/ziemniak/groszek/demi cebulowy
Wino do dania drugiego: Moderna Cabernet Cortis
Czerwone wytrawne wino urzeka soczystym owocem, przy lekkim alkoholu zachowuje bardzo dobry balans. W nosie dojrzała czarna porzeczka, pieprz i czerwona papryka. Do tego wyraźne nuty beczkowe (drewno, karmel, wanilia) i korzenne. Skóra, ściółka leśna, tytoń. W ustach surowe, mocno beczkowe, pełne atrakcyjnego, dojrzałego owocu (porzeczki, wiśnie, śliwki, maliny).
 
Deser
Szarlotka/mango/truskawka
(odpowiednie dla wegetarian)
Wino do deseru: !!!PREMIERA!!! Cabernet Cortis różowe słodkie
PAKIET DLA 1 OSOBY ZAWIERA:
4 buteleczki z każdym z win (po 100 ml),
5 dań (przystawki – 150 g, dania główne i deser – 180 g).
Cena biletu: 170 zł/1 os., 320 zł/para
Liczba biletów ograniczona.
W trosce o jakość dań pakiet degustacyjny dostarczymy uczestnikom do domu tylko na na terenie Wrocławia i okolic. Dania zostaną przygotowane dzień przed degustacją, zapakowane próżniowo i będą gotowe do spożycia i podgrzania.
Goście kolacji po zapłaceniu za bilet dostaną linka do transmisji online. Będą mogli otworzyć go z pozycji przeglądarki internetowej i uczestniczyć w wydarzeniu.
Obowiązuje przedpłata! Bilety można rezerwować wysyłając wiadomości prywatne na FB lub IG Winostacji Polska lub pisząc maila na winostacja.polska@gmail.com.
 
Michał Bekisz – szef kuchni Restauracji Excellent w Hotelu Orient Palace
Spędził setki godzin w kuchni różnych restauracji, zarówno w Polsce, jak i za granicą. W kuchni lubi eksperymenty i zabawę dobrym produktem. Zanim został szefem kuchni w Restauracji Excellent, powoli wspinał się po kucharskich szczeblach – od stanowiska commis chefa po sous chefa. Wcześniej pracował m.in. w restauracjach Pod Papugami, w Zamku Kliczków i Browarze Złoty Pies. Szkolił się u Kurta Schellera, odbywał staż w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji La Mirange w Avignionie.
Winnica Moderna
Założona w 2015 roku przez Nestora Kościańskiego winnica, położona jest w Krakowianach na Wzgórzach Trzebnickich (20 km od Wrocławia). Na 2,4 ha uprawianych jest sześć odmian winorośli. Winnica produkuje wino wyłącznie z własnych owoców, a za cały proces odpowiada jej właściciel.
Ręczny zbiór, selekcja owoców, redukcja plonów są priorytetami Moderny. „Nowoczesna konstrukcja i minimalizm to cechy, które łączą inspirujący nas modernizm Wrocławia z architekturą naszego wina” - powiedział Nestor Kościański portalowi Vinisfera.
Winnica jest położona na wysokości od 183 do 200 m.n.p.m. Produkuje wina białe: johanniter, riesling, chardonnay, muscaris, i czerwone: rondo, cabernet cortis.
 
źródło: https://www.facebook.com/events/401201434280488/